Op dinsdag 2 april om 20u geeft Frank Tubex, Romanist en ex-leraar in het kOsh Sint-Jozefscollege van Herentals, een lezing met een PowerPoint-presentatie in De Schuur Noorderwijk. Inkom 10€/7€ (Davidsfondsleden).

Frank zal er ons verrassen met een gedocumenteerde uiteenzetting over zijn geliefd onderwerp: 'Leonardo da Vinci'. Frank is ook gediplomeerd reisgids met een voorliefde voor Italië. Zijn deskundigheid en enthousiasme verraste al menig Rome- en Italiëreiziger.

De lezing is een mengeling van een chronologische benadering van Leonardo en een thematisch overzicht van de vele onderwerpen die deze Toscaan boeide in één van de interessantste momenten van de Europese geschiedenis.

Zijn werk als (militair) ingenieur, zijn interesse voor anatomie, zijn verkenningen in de meetkunde, zijn experimenten in mechanica, zijn interesse voor water en wind, zijn ideeën over de kunsten, zijn dagelijkse besognes, enz.. komen aan bod.

Dieper wordt ingegaan op zijn werk als schilder en op zijn (onbekend) werk als beeldhouwer. De bedoeling is het publiek een concreet en zo volledig mogelijk beeld te geven van deze volstrekt aparte figuur uit de Italiaanse renaissance die een unieke plaats in neemt in de geschiedenis van de mensheid.