Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Lessenpakket rond rouw helpt leerkrachten om kleuters en jonge kinderen om te leren gaan met verlies'

Twee op de drie ouders vinden dat scholen aandacht moeten besteden aan de dood en rouw.  Uitvaartspecialist Dela en educatieve uitgever Plantyn lanceren samen een innovatief lessenpakket om kleuters en kinderen uit de lagere school te leren omgaan met de dood. Het nieuwe aanbod biedt een antwoord op het feit dat er doorgaans te weinig aandacht is voor ondersteuning van kinderen bij een overlijden.

Twee op de drie ouders verwachten die hulp en aandacht van de school. De kant-en-klare lessenreeks reikt leerkrachten handvatten om leerlingen beter te laten begrijpen wat de dood inhoudt, welke gevoelens erbij horen en hoe je verlies draaglijker maakt en troost kan vinden.

Het schooljaar loopt op z’n laatste benen, maar de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar draaien al op volle toeren. Vanaf volgend schooljaar zullen leerkrachten uit het kleuter- en lageronderwijs hun kleuters en jonge kinderen aan de hand van een lessenpakket over de dood en rouw kunnen leren. En dat komt niets te vroeg.

Het educatief pakket is een initiatief van uitgever Plantyn en uitvaartspecialist DELA, dat het project financiert via haar DELA Fonds.  “Als uitvaartspecialist en deel van een coöperatie wil DELA haar maatschappelijke rol opnemen om kinderen te leren omgaan met verlies en leerkrachten te informeren over en te helpen bij rouwverwerking bij kinderen. Vaak aarzelen leerkrachten om over de dood te praten. Uit angst om iets verkeerds te zeggen, wordt er liever niets gezegd. Maar kinderen betrekken is echt belangrijk. Zij rouwen immers ook. Met dit lessenpakket doorbreken we het taboe van de dood in de klas.” 

Marysia Kluppels, woordvoerster van DELA.

 

Te weinig aandacht voor kinderen bij overlijden

De helft van de Belgen vindt dat er bij een overlijden in onze maatschappij doorgaans te weinig aandacht gegeven wordt aan het ondersteunen van kinderen. Maar liefst twee derde vindt dat daar ook een taak is weggelegd voor onze scholen. Dat blijkt uit een studie van DELA bij meer dan 2.000 Belgen. Deze inzichten inspireerden de uitvaartspecialist en de educatieve uitgeverij Plantyn om samen een gloednieuw educatief project te starten

 

“We moeten met z’n allen meer aandacht besteden aan hoe onze kinderen omgaan met verlies. Ook op school. Maar het is voor leerkrachten niet eenvoudig om hiermee aan de slag te gaan in de klas. Daarom brengen we een kant-en klaar lessenpakket op de markt dat leerkrachten ondersteunt bij het voorbereiden van hun lessen rond dit moeilijke thema.”
Fanya Verpoorten van Plantyn Studio

 

Het lessenpakket met tips en concrete handvatten rond het thema dood en rouwen voor leerkrachten wordt vanaf eind mei gratis aan alle scholen ter beschikking gesteld. Op die manier kunnen leerkrachten het pakket terugvinden op het moment dat ze daaraan behoefte hebben in hun klas volgend schooljaar. Het pakket richt zich tot kinderen van 4 tot 12 jaar.

Over DELA
​DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Over Plantyn
Plantyn is al meer dan 70 jaar een van de belangrijkste educatieve uitgevers in België. De uitgeverij maakt en verdeelt leermiddelen voor alle vormen van (regulier) onderwijs en biedt de onderwijswereld digitale oplossingen voor schooladministratie (www.informat.be) en educatieve software (www.scoodle.be).
​Plantyn is een onderdeel van Infinitas Learning, een Europese speler die het onderwijsveld in Nederland, Zweden en België voorziet van educatief lesmateriaal, met een sterke digitale focus. Het hoofdkantoor van Plantyn bevindt zich in Berchem (The Link2, Posthofbrug 6-8, bus 3). Het bedrijf is zowel actief in Vlaanderen als in het Franstalig landsgedeelte.

Deel dit artikel