Het Agoria Solar Team neemt voor de allereerste keer de wereldtitel mee naar huis. Het team heeft 15 maanden lang gewerkt aan de BluePoint, de zonnewagen waarmee ze deelnamen.

Het Belgische team kan met hun achtste deelname de wereldbeker mee naar huis nemen. 'Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan aan de finishlijn, als wereldkampioen!' vertelt Willem-Jan Claes.

Gisteren werd al duidelijk dat het een nek-aan-nek race zou worden. Tijdens de voorlaatste racedag konden de belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken.

Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. 'We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race' gaat Willem-Jan verder.

Jos Mols, Huurwagens uit Hulshout, is al jaren co-sponsor van het Solar Team : 'Enorm blij'

Een fiere Jos Mols : 'We zijn uiteraard enorm blij dat het 8e Leuvense Solarteam de uithoudingsrace in Australië wonnen.

Mols Huurwagens is ondertussen één van de enkele orginele sponsors die het eerste team ondersteunden.

We hebben de evolutie van de professionaliteit van het van dichtbij kunnen meemaken. Ja, we zijn dus ook door het dolle heen bij deze 1e plaats in deze uiterst moeilijke editie in Australië.  Dikke proficiat Solar Team!'

Tot de limiet

'Het wereldkampioenschap is een challenge en geen race, dat is deze editie duidelijk geworden. Twee van de teams uit de challenger klasse, waar ook onze landgenoten in deelnemen, vlogen eerder in de race van de baan door een grote windvlaag.

Deze ochtend is de voormalige wereldkampioen moeten stoppen door een brand in hun wagen.

Bij deze editie was het opmerkelijk hoe lang de topteams in elkaars buurt bleven. Andere jaren was de afstand tussen de teams na de tweede racedag al erg groot.

Dat het WK zo spannend was, komt doordat de verschillende zonnewagens zeer sterk op elkaar lijken en de strategie van de teams gelijkaardig was. Dit veroorzaakte dat de teams hun wagen tot de limiet moesten drijven.

Enkele teams gingen ook over deze limiet, wat zware gevolgen had. Door de vele testkilometers van de BluePoint, wist het Agoria Solar Team exact waar hun limiet lag en konden ze op die manier als eerste de finishlijn in Darwin bereiken.'

Bridgestone World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van 3021 km lang in Aurtralië waar 46 teams uit 23 verschillende landen deelnemen. De race startte op 13 oktober. (pp) Straks meer met reactie van sponsor Jos Mols Huurwagens Hulshout.