Levensloop, een initiatief van Stichting tegen Kanker, is een 24-uur durende solidariteits- en fondsenwervende beweging voor alle leeftijden waarbij het gemeenschapsleven van één of verschillende gemeenten samenkomen om: mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten (de 'vechters" genoemd) in de bloemetjes te zetten en hen te vieren, mensen die aan kanker overleden zijn of er nog tegen vechten te herinneren, als gemeenschap op te komen en samen de strijd op te nemen tegen kanker, want kanker slaapt immers nooit.

Het is géén competitie, maar wel een evenement waarbij de fysieke inspanningen en de randanimatie (vooral verzorgd door lokale artiesten, sponsors, teams, catering...) symbool staan voor de mensen die getroffen zijn door kanker en hun dagelijkse 24 uur-durende strijd tegen deze ziekte.

Er zijn tijdens het evenement 3 sleutelmomenten:

de openingsceremonie: de ereronde van de 'vechters' betekent het startschot van Levensloop

de kaarsenceremonie: het moment waarop mensen die overleden zijn aan de gevolgen van kanker herdacht worden en mensen die momenteel de strijd tegen de ziekte aangaan, geëerd worden. Een 'kippenvel' moment waarbij duizenden kaarsen, die een persoonlijke boodschap meedragen, langs het parcours worden geplaatst en aangestoken worden bij de avondval.

de slotceremonie: het moment van afsluiten van het evenement waar iedereen die Levensloop mogelijk heeft gemaakt, in de bloemetjes gezet wordt en waarop samen de strijd tegen kanker wordt verder gezet.

Levensloop is een lokaal en regionaal evenement. Het organisatiecomité bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Het bijkomende doel van dit evenement is het werven van fondsen in het voordeel van de Stichting Tegen Kanker, de initiator van dit project, die het comité ook steunt bij de organisatie.

De Stichting tegen Kanker kan met de verworven fondsen de verschillende pijlers van haar missie invullen en hiermee ondersteuning bieden zowel op vlak van psycho-sociale begeleiding van mensen met kanker en hun naasten, preventie en promotie van een gezonde levensstijl als wetenschappelijk onderzoek.

Levensloop in België

In België werd Levensloop voor het eerst georganiseerd in 2011. Voorbije evenementen in andere Belgische steden waren succesvol mede dankzij de vrijgevige solidariteit en sponsoring door lokale handelaars en bedrijven. In 2017 zuller er in het totaal 25 Levenslopen plaatsgevonden hebben in België.

Wie is Stichting tegen Kanker? (www.kanker.be)

Stichting tegen Kanker heeft maar één ambitie: zoveel mogelijk vooruitgang tegen kanker mogelijk maken. Daarvoor werkt ze op 4 niveaus: steun aan wetenschappelijk onderzoek, begeleiding van patiënten en hun naasten, opsporing, preventie en lobbying.

Hun Missie : SAMEN VOOR HET LEVEN.

Als het om kanker gaat, is hopen toegestaan! De wetenschap staat niet stil. Patiënten en hun familie worden steeds beter begeleid. Opsporing en preventie boeken vooruitgang.

Stichting tegen Kanker speelt een belangrijke rol in die drie domeinen, en dat volkomen onafhankelijk en transparant. Haar expertise geniet nationale en internationale erkenning.

Kanker terugdringen? Het hele team van Stichting tegen Kanker werkt daar keihard aan. Professioneel, enthousiast en integer!

MISSION STATEMENT

Stichting tegen Kanker geeft onderzoekers een duwtje in de rug. Dankzij hun werk worden de kansen op genezing steeds groter. Dat is dan ook de reden waarom wij ons geld hoofdzakelijk in wetenschappelijk onderzoek steken.

Stichting tegen Kanker begeleidt de patiënten en hun familie. We bieden dan ook betrouwbare en duidelijke informatie aan. Ook ondernemen we gerichte sociale acties om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Stichting tegen Kanker is begaan met ieders gezondheid. Op basis van wetenschappelijk ondersteunde informatie moedigen we iedereen aan om gezond te leven en herhalen we regelmatig hoe belangrijk preventie en opsporing zijn.

Stichting tegen Kanker pleit voor een beter beleid inzake volksgezondheid. We stimuleren en helpen de overheid om altijd meer en beter te doen in de strijd tegen kanker. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat de ziekte steeds minder levens overhoop gooit en dat iedereen kan blijven genieten van de betere medische zorgen.

Meer informatie?

Algemene vragen Levensloop: Via email: LLneteland@outlook.be

http://llneteland.wixsite.com/levensloopneteland  per telefoon: 0468/245.960

Algemene vragen Stichting tegen Kanker:  sbeeldens@stichtingtegenkanker.be

0492/25.70.69

Stefan Beeldens: Levensloopcoördinator Antwerpen bij Stichting tegen Kanker

www.levensloop.be/neteland