Samen met de bibliotheek van Herenthout nodigt Kunstkring Toreke u uit op een eerste lezing van een reeks over ‘kunst en esthetiek in onze leefwereld’. Ze heeft plaats op donderdag 21 februari om 20 uur in het leeslokaal van de bibliotheek.

De spreker is architect Yves De Bont die ons zal inleiden in de relatie tussen architectuur en beeldende kunst en inzonderheid in het werk van Paul Neefs.
 
Neefs’ werk sluit goed aan bij dat van de laatmodernistische grootmeesters, waarvan hij er enkele persoonlijk ontmoette, zoals Le Corbusier, Walter Gropius en Hans Scharoun. Maar Neefs was ook geboeid door het abstract beeldend werk van Poliakoff, Albers en Arp.

Zo kwam er een nieuwe dimensie in zijn architectuur, met gebogen vlakken, scherpe hoeken en verschuivingen. Weinigen hebben deze aanpak van Neefs begrepen en naar waarde geschat.

Op vijftigjarige leeftijd stopte hij zijn architectuurpraktijk en legde zich toe op zeefdrukken, tekeningen en sculpturen.Yves De Bont is ondervoorzitter van architectuurcentrum Ar-Tur en één van de auteurs van een boek over de ‘Turnhoutse School’.
 
Deze richting, waartoe Paul Neefs gerekend wordt, beheerste de architectuur van de golden sixties in het Turnhoutse. Over dit onderwerp loopt nog tot 27 januari een expo van Ar-Tur in de lege zalen van de bibliotheek van de Warande in Turnhout.Voor de lezing zijn er gratis kaarten te bekomen in de Herenthoutse bibliotheek en bij de leden van Kunstkring Toreke.
 
De bibliotheek zorgt ook voor een boekenstand rond kunst en architectuur.