Campinia Academica organiseert op 28 maart een lezing door grondwetspecialist professor Vuye – die vanuit zijn specialiteit een bijzondere kijk heeft op de actualiteit - met als thema: ‘Juridische haken en ogen in de Belgische staatsconstructie’

‘Koning Albert is heel ver over de schreef gegaanwas de titel van een artikel in ‘De Morgen’ van 20 december 2012. Daarmee haalde de krant een uitspraak aan van professor Hendrik Vuye, als reactie op de kersttoespraak 2012 van het Belgisch staatshoofd.

De lezing gaat door op donderdag 28 maart 2013 om 20 uur in het:
Wijnhuis, Stationsstraat 56 te Geel.
 
Professor Hendrik Vuye werd in 1962 geboren in Ronse, een taalgrensgemeente met faciliteiten en huwde in 1989 met Sophie Stijns, gewoon hoogleraar Verbintenissenrecht aan de KU Leuven.
Hij is licentiaat in de rechten (1986), in de criminologie (1986) en in de wijsbegeerte (1988). In 1993 behaalde hij zijn diploma in de rechten aan de KU Leuven.

Sinds 1993 is hij professor Staatsrechte en Rechten van de Mens aan de Naamse Universiteit (Facultés Universitaires Notre-dame de la Paix).

Van 2007 tot 2009 startte hij als decaan de nieuwe rechtsfaculteit aan de Universiteit Hasselt  (het voormalige Limburgs Universitair Centrum) op. Van 1996 tot 2008 was hij ook hoogleraar ‘Buitenlandse rechtsstelsels’ aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Antwerpen.
Naast zijn wetenschappelijke activiteiten, publiceerde professor Vuye ook meer dan 250 artikelen over Staatsrecht, de Rechten van de Mens en Goederenrecht en is een veelgelezen columnist in ‘De Standaard’, ‘De Tijd’ en ‘De Morgen’ en wordt regelmatig  geïnterviewd door binnenlandse media zoals o.a. ‘Knack’, VRT-Radio 1, Terzake, Le Vif, la Meuse, ... , en ook door buitenlandse media.
Van hem is ook de uitspraak: ‘Ik ben een Vlaamsgezinde Waal geworden’, die in enkele Franstalige media voor de nodige opschudding zorgde.

Hendrik Vuye woont in Wallonië.
 
In zijn lezing zal professor Vuye het o.a. hebben over staatshervormingen, de Belgische staatsrechterlijke en politieke situatie, de opschorting van artikel 195 van de grondwet, de verantwoordelijkheid van het staatshoofd, de groeiende verontwaardiging in Nederlandstalig België over de manke staatshervorming en het verschil tussen Franstalig Brussel en Wallonië.

Voor leden van Campinia Academica is de toegang gratis, niet-leden betalen een bijdrage van 8 €