In de drie dorpscentra van Herentals kunnen gezinnen met hun bubbel vanaf dit weekend een winterse avondwandeling langs opvallende lichtfiguren maken. Die moeten wat sfeer brengen in deze bizarre tijden.

Zodra de stedelijke technische diensten woensdag de opmerkelijke lichtfiguren hadden neergepoot, doken ze al op sociale media op. Vooral het levensgrote hert met opgeheven kop spreekt daarbij tot de verbeelding.

'Eigenlijk wilden we de wandelingen vrijdag pas lanceren, maar het is natuurlijk moeilijk om zoiets verborgen te houden als mensen die beelden in het centrum zien opduiken', zegt schepen Verraedt.

'Toerisme werkte in de 3 centra een afzonderlijke wandeling langs lichttaferelen uit. In Herentals-centrum volgen de wandelaars daarbij de vaste historische stadswandeling om alle figuren te ontmoeten, in Noorderwijk en Morkhoven zijn meer kindgerichte tochtjes uitgestippeld rond de thema's Disney en dieren.'

"Door de vele afgelastingen van evenementen vanwege corona tijdens het voorbije jaar hebben we bij toerisme nog redelijk wat budget over.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om samen met Handelshart Herentals de kerstwandelingen van aan de kerststal op te waarderen, maar die plannen zijn nu ook gewijzigd. Dat geld is dus nu voor dit initiatief gebruikt, om bijvoorbeeld de lichtfiguren te huren.

Daarnaast laten we door een lokale firma ook de Lakenhal op de Grote Markt, de dreef in Noorderwijk en de Sint-Niklaaskerk in Morkhoven mooi uitlichten. Daarbij kiezen we bewust voor een vast lichtspektakel en niet voor een geprojecteerde show waarbij mensen moeten wachten tot die weer begint', klinkt het.

Het stadsbestuur roept op om er niet meteen dit weekend massaal op uit te trekken, maar om je plannen wat te spreiden in de tijd. "De lichtfiguren blijven er een volle maand staan, van 11 december tot 10 januari. Wandelen is zowat het enige dat we nog mogen doen, maar we dringen er ook op aan om de tocht in eigen bubbel te maken, zeker niet met meer dan vier personen tegelijk.'

Bronzen klinknagels

De verschillende wandeltrajecten zijn in principe vanaf vrijdag online te vinden, maar ook op papier bij de toeristische dienst in 't Schaliken af te halen. In Herentals start de tocht van 5 kilometer op de Grote Markt en volg je de bronzen klinknagels, in Morkhoven en Noorderwijk gaat het om trajecten van ongeveer 3,5 kilometer waarbij reflecterende figuurtjes de weg wijzen. (pp)