U bent hier

Lidl bouwt duurzaam distributiecentrum op oude Henradsite : 230 nieuwe jobs

Herentals | Internationaal | Nationaal
02.07.2021 - 12.34u
Door: Herman Gezelle

In samenwerking met Heylen Warehouses en Molenwater Groep uit Herentals bouwt het Duitse Lidl een nieuw duurzaam distributiecentrum op de oude Henradsite aan de Herenthoutseweg Herentals.  Het meest duurzame distributiecentrum van de supermarktketen in België.

De nieuwe logistieke vestiging komt op de oude Henradsite in Herentals, die sinds 2016 eigendom is van Molenwater Groep (Eddy Hendrickx) en Heylen Group (Wim Heylen).

230 nieuwe jobs

Het nieuwe DC is reeds het zesde Belgische distributiecentrum voor de smart discounter. De komst van de logistieke site zal zorgen voor zo'n 230 nieuwe jobs in de regio. Het is de eerste keer dat beide partijen een samenwerking aangaan.

Door te investeren in een zesde distributiecentrum wil Lidl zijn expansieplannen als smart discounter in België voortzetten en zo anticiperen in de markt van morgen.

Het logistieke knooppunt in Herentals zal gebouwd worden volgens de BREEAM* Outstanding normen, wat ervoor zorgt dat dit in het rijtje van de duurzaamste distributiecentra van het land komt te staan.

Werkgelegenheid

De komst van het nieuwe distributiecentrum betekent ook een flinke toename van de werkgelegenheid in de regio. Zo creëert het distributiecentrum zo'n 230 nieuwe jobs, waarvan een 200-tal binnen logistieke functies en 30-tal jobs bij ondersteunende diensten zoals HR, verkoop en IT.

Dit biedt de inwoners van Herentals en de omliggende Neteland-gemeenten kansen op werk dicht bij huis.

Burgemeester Mien Van Olmen: "Het stadsbestuur is blij met deze geplande duurzame investering in onze samenleving. We zijn er van overtuigd dat dit een echte meerwaarde is voor onze stad.

Het is bovendien ook een belangrijk gegeven voor de werkgelegenheid in onze stad. Herentals kent nog altijd een hoger werkloosheidspercentage van 8 procent tegen het gemiddelde van 6 procent in Vlaanderen.

Deze investering kan helpen de werkloosheid in onze regio naar beneden te halen."

Heat 21 afgevoerd

'We hebben de aanvraag voor Heat 21 weer ingetrokken', meldt Wim Heylen van Heylen Group. 'De ontwikkeling met Lidl van de recente weken. De plannen van Heat 21 zijn helemaal van de baan, want het nieuwe distributiecentrum van Lidl gaat de volledige 10ha innemen.

Het was ons al langer duidelijk dat er amper nog industriegronden van die omvang te vinden zijn die geschikt zijn voor dergelijke grote projecten. We gaan er het duurzaamste distributiecentrum van ons land van maken. We bereiden nu de nieuwe vergunningsaanvraag voor.'

Duurzaamheid

Het nieuwe DC zal gebouwd worden volgens de hoogste Breeam norm Outstanding, waarbij het doel is een minimale milieu-impact te garanderen. Dit door energie-efficiënte installaties, minimaal waterverbruik, doorgedreven afvalmanagement en minimalisatie van de geluidsimpact, lichtverontreiniging en het ecologische effect op de omgeving.

Door gebruik te maken van daglichttoetreding, aangepaste verlichting, ventilatie, aangename klimaatregeling en akoestiek, wordt een gezonde en productieve werkomgeving met maximaal comfort gecreëerd.

Heylen Warehouses bouwt hiermee een duurzaam pand, klaar voor een tweede en derde generatie.

"De site van Henrad ligt vlakbij de E313 en kan zo een belangrijke draaischijf betekenen voor transport en verdeling.

Iedereen in Herentals kent de locatie, en het historische belang ervan voor onze stad. Nu kunnen we deze plaats opnieuw een belangrijke plaats geven in ons stedelijk weefsel."

De opening van het distributiecentrum is niet voorzien op korte termijn.  Er moet nog een uitgebreid vergunningstraject doorlopen worden.

Boudewijn van den Brand, CEO Lidl België en Luxemburg: "Lidl blijft groeien in België. Jaar na jaar openen we nieuwe filialen en werven we nieuwe mensen aan.

Dit 6e distributiecentrum is dus noodzakelijk om onze winkels dagelijks te blijven bevoorraden met verse producten. Zo bouwen we hier, samen met de Stad Herentals verder aan onze duurzame toekomst.

Dit 6e distributiecentrum wordt opgetrokken volgens BREEAM* Outstanding voorschriften.

Zo werken alle koelinstallaties op natuurlijke koelmiddelen die geen uitstoot veroorzaken in tegenstelling tot meeste bestaande koelgassen. Meer nog, de logistieke hal en de kantoorruimtes worden volledig verwarmd dankzij de warmterecuperatie uit die koelinstallaties.

Op het dak plaatsen we zo een 15.000 m² zonnepanelen die onder meer ook de uitgebreide laadinfrastructuur voor elektrische wagens en fietsen zullen voeden."

Vogelhuisjes, bijenhotels en wilde bloemenweides zorgen voor de natuurlijke inpassing in de omgeving.

Belangrijk hierbij is de gemeenschappelijke duurzaamheidsambitie en de visie om de ecologische voetafdruk te beperken."

Straks meer.  Foto's Nnieuws.

imageMeer nieuws

Justitie : "Jobstudenten digitaliseren massaal strafdossiers'

Justitie : "Jobstudenten digitaliseren massaal strafdossiers'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 18.08.2022 - 01.35u

SKS Herentals en Immer Oost tevreden met gelijkspel : 2-2

SKS Herentals en Immer Oost tevreden met gelijkspel : 2-2
Herentals | Westerlo 17.08.2022 - 22.17u

Open Monumentendag Westerlo : 'gebouwd voor de eeuwigheid?'

Open Monumentendag Westerlo : 'gebouwd voor de eeuwigheid?'
Kempen regio | Nationaal | Westerlo 17.08.2022 - 14.35u

Herstellingswerken rotonde Ringlaan (N153) met Augustijnenlaan Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland 17.08.2022 - 14.22u

Markant : Belgische première van Jubilate Deo in Herentals

Markant : Belgische première van Jubilate Deo in Herentals
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 17.08.2022 - 13.54u

Blik op de coronacijfers: aantal besmettingen en aantal patiënten in het ziekenhuis blijven dalen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.08.2022 - 12.33u

Ziekenhuis Geel geeft symbolisch startschot voor bouwwerken zijvleugel

Geel | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.08.2022 - 10.04u

Duivenbond Grobbendonk huldigt kampioenen 2021

Duivenbond Grobbendonk huldigt kampioenen 2021
Grobbendonk | Neteland 17.08.2022 - 08.56u

Ella Leyers mag geen twee maar vier keer per week op zoek naar "De ideale wereld"

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.08.2022 - 00.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto