U bent hier

Lies Bulteel (Noorderwijk) opent corner met handgemaakte lavabo's bij Horemans in Geel-Larum

Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland
25.11.2021 - 01.15u
Door: Herman Gezelle

Lies Bulteel is een Herentalse keramiste die artisanale serviezen, kommen, tassen en andere gebruiksvoorwerpen maakt.

Met haar label BEAU Design brengt ze handgedraaide lavabo's op de markt: stuk voor stuk unieke items. De Kempische keramiste Lies Bulteel opent op donderdagavond een unieke Lies Bulteel-corner in de showroom van Horemans Meubel- en Keukenatelier in Geel-Larum.

In de Lies Bulteel-corner stelt Horemans Keuken- en Meubelatelier de handgedraaide lavabo's van Lies' merk BEAU Design voor. De samenwerking tussen Lies en de familie Horemans verenigt vakmanschap, uniek design en de liefde voor lokaal, Kempisch ambachtswerk.

Lies Bulteel maakt keramiek met karakter.

"Dat hoor ik vaak van klanten, dat mijn werk karakter, maar ook een soort rust uitstraalt. Mensen voelen dat, en herkennen stukken die van mijn hand zijn. Enkele restaurants en b&b's in de regio, en zelfs eentje in Tenerife, gebruiken mijn servies.

Momenteel verkoop ik mijn werk onder andere bij De Tafel in Tienen, STG Group en bij Jumelle Interior in Herentals. En vanaf nu komt daar ook Horemans Keuken- en Meubelatelier in Geel bij", glundert Lies tevreden.

7 kilo op draaischijf

De lavabo's van Lies kunnen op badkamermeubelen geplaatst worden. "In een wereld van massaproductie, groeit het verlangen naar echtheid. Dat is mijn uitgangspunt om iets moois te creëren voor mensen die zoeken naar iets anders, iets persoonlijks."

Het was voor de keramiste een proces van jaren om zo'n grote stukken te kunnen creëren op haar draaischijf.

"Voor een gewone kom gebruik ik 2 à 3 kilo klei. Een lavabo betekent ineens zo'n 7 kilo klei die ik op mijn draaischijf vorm moet geven. Dat was in het begin niet evident om dit volume te hanteren en naar boven te werken", lacht Lies.

"En dan kwamen de technische aspecten: hoe creëer ik het juiste gaatje onderaan bijvoorbeeld, en hoe blijft het glazuur op zijn plaats?" Het resultaat zijn prachtige waskommen in 4 stijlen, volgens de collecties van haar serviezen: Papyrus Green, Ijsbloem, Red Moon en Ellips Black Edition.

Lies koos ervoor om voor haar lavabo's een apart merk te creëren. "BEAU Design staat voor Belgisch, ambachtelijk en uniek. Omdat de waskommen een andere markt – die van de sanitaire installateurs – aanspreken, koos ik voor een open verhaal met BEAU Design. Zo kan ik de collectie later eventueel uitbreiden met werk van andere keramisten."

Kempens vakmanschap

Horemans Keuken- en Meubelatelier maakt al meer dan 50 jaar kwaliteitskeukens, maatkasten en badkamermeubels in eigen atelier in Geel-Larum, dat vlak achter de imposante showroom ligt.

De passie voor vakmanschap en persoonlijkheid heeft Lies gemeen met de familie Horemans. "Klanten die op zoek zijn naar iets anders, buiten het standaardgamma, willen we de handgemaakte alternatieven van BEAU Design aanbieden", zegt Annelies Horemans, medezaakvoerster van het interieurbedrijf.

"Met de lavabo's van Lies hebben we prachtig, uniek werk van eigen bodem. Waarom dan niet kiezen om een Kempische creatieve ondernemer onderdak te geven? We zijn heel blij dat we deze ontwerpen kunnen voorstellen aan onze klanten."

Op donderdag 25 november opent Lies Bulteel haar corner in de showroom. Die avond gaan Horemans' Magische Winterdagen van start.

Het interieurbedrijf organiseert dan – coronaproof - een vijfdaagse vol feestsfeer, workshops, wijndegustaties en op donderdagavond een cadeaumarkt met externe (creatieve) ondernemers.
Meer informatie: www.horemans.be/magische-winterdagen

Lies zal zelf aanwezig zijn bij de opening op donderdag 25/11, en geeft die avond een stemmig dansoptreden. Met een bijzondere choreografie verenigt ze met veel passie beweging en klei. Van harte welkom.

OVER LIES BULTEEL

Lies Bulteel begon in 2016 als zelfstandig keramiste, maar de vonk van het pottenbakken is al veel vroeger overgeslagen.

"In 2010 volgde ik een vierdaagse cursus. Ik was net 30 en zwanger, en voelde dat ik op een kruispunt stond. Het was het begin van een compleet nieuwe wending, nadat ik 10 jaar bij Vanden Borre had gewerkt, waarvan 5 jaar als filiaalmanager.

Op het laatst was ik er filiaalmanager." In 2013 begon Lies aan een opleiding keramiek aan de kunstacademie. "Hier werd ik uitgedaagd om artistieke objecten te maken, om verder te gaan en met nieuwe technieken te werken."

"En ja, er was natuurlijk ook dat ene potje, dat ik maakte tijdens een Grabbelpas-dag, toen ik 8 jaar was. Die dag was eigenlijk mijn allereerste kennismaking met klei.

Als ik het resultaat zie, durf ik te twijfelen of ik zelf veel in de pap te brokken had, omdat het zo goed gelukt is (lacht). Het potje koester ik sindsdien, en verhuisde altijd met de nodige omzichtigheid met me mee."

Het was haar leraar – Frederik Roggeman - van de academie die Lies aanzette om als zelfstandig ondernemer haar potten en serviezen op de markt te brengen. "Hij zei me: 'Ik raad het niet aan veel mensen aan, maar jij hebt de drie eigenschappen die kans geven op slagen: werklust, creativiteit én commerciële feeling.' En 5 jaar later moet ik toegeven dat de combinatie van die drie me gebracht heeft waar ik nu sta."

Lies Bulteel uit Noorderwijk creëert serviezen en gebruiksvoorwerpen van steengoed en porselein, om dagdagelijks te gebruiken. Daarnaast geeft ze ook workshops en cursussen.  Foto Johan Temmerman/NNieuws.

www.liesbulteel.be

 

imageMeer nieuws

Telenet: 'Storingen tijdens geplande werken in Mechelen '

Telenet: 'Storingen tijdens geplande werken in Mechelen '
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 07.12.2021 - 10.53u

Maskers beschermen wel degelijk tegen corona, zelfs als ze niet helemaal correct worden gedragen

 Maskers beschermen wel degelijk tegen corona, zelfs als ze niet helemaal correct worden gedragen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 20.29u

Stakingspiket bij Mondelèz Belgium Biscuits Production (NV) Herentals

Stakingspiket bij Mondelèz Belgium Biscuits Production (NV) Herentals
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.46u

Eurobiljetten krijgen make-over, (en iedereen mag mee bepalen hoe ze er zullen uit zien)

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.12.2021 - 18.42u

Robert Walters : 'Een loonsverhoging vragen via Teams of Zoom: hoe doe je dat?'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 16.15u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto