U bent hier

Lieselotte Thys (Open Vld): “Vlottentocht moet blijven bestaan”

Geel
14.08.2019 - 16.52u
Door: Mark Jaspers

Op 18 augustus vindt in Zammel de vlottentocht plaats, een jaarlijkse traditie in het Geelse deeldorp. De inwoners van Zammel vrezen echter dat het wel eens de laatste editie kan zijn. In het kader van het Sigmaplan, een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen, zal het Zammelsbroek heringericht moeten worden als buffergebied.

En zo dreigt ook de vlottentocht in het water te vallen. Lieselotte Thys, fractieleider van Open Vld Geel en geboren en getogen Zammelaar, trekt samen met de inwoners van Zammel aan de alarmbel.

Er is heel wat begrip binnen Zammel en Oosterlo over de noodzakelijke ingrepen binnen het Sigmaplan die de natuur weer moet herstellen en stroomopwaartse regio's moet vrijwaren van overstromingsgevaar. Iedereen weet dat waterbeheer enorm belangrijk is voor een duurzame toekomst.

Door de aanleg van extra buffergebied en de uitbreiding van het Zammelsbroek krijgt de Nete opnieuw alle ruimte en dat vinden de inwoners van Zammel een goede zaak.

Hierdoor verdwijnen echter ook de oevers van de rivier en dreigt de toegankelijkheid en de recreatiemogelijkheden binnen het gebied, waaronder de befaamde vlottentocht, te verdwijnen. Iets wat voor de inwoners van Zammel dan weer moeilijk ligt.

Zij vragen nu om samen naar de plannen te kijken zodat het ook voor Zammel en haar inwoners gezonder en aangenamer wordt. De inwoners van Zammel willen als partner mee aan tafel zitten bij de vormgeving van het Zammelsbroek. Toegankelijkheid en recreatie moeten centraal blijven staan in het gebied.

Lieselotte Thys: "Van kleinsaf ging ik wandelen langs de Nete en elk jaar ga ik naar de vlottentocht. Heel Zammel en omstreken komt op deze zondag steevast genieten van de prachtige natuur en van de sfeer en de gezelligheid.

Dit laten verdwijnen is Zammel in haar ziel raken. Daarom schaar ik me achter deze oproep van de inwoners van Zammel aan het Geelse stadsbestuur én aan de coördinatoren van het Sigmaplan: betrek Zammel bij de toekomst van het Zammelsbroek!"

Alternatieven

"Tijdens het infomoment over het Sigmaplan waren er 3 grote vragen: "Gaat mijn kelder droogblijven, gaan we nog kunnen wandelen langs de Nete en kan de Vlottentocht nog doorgaan?" Op de eerste vraag kwam er een duidelijk antwoord dat er hierover gewaakt zal worden, op de andere vragen bleef het antwoord eerder vaag.

Een participatiemoment zou volgen om te bekijken hoe de Zammelaar nog zou kunnen blijven genieten van hun Nete. Dat moment kan niet snel genoeg komen als men het draagvlak bij de inwoners van Zammel willen behouden." Klinkt het bij Lieselotte Thys.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de mensen uit Zammel niet direct bezwaren hebben tegen 'het laten overstromen' van het Zammelsbroek. Vroeger overstroomde de rivier ook verscheidene keren per jaar.

Maar ze zijn wel gekant tegen het verdwijnen van de dijk als wandelweg, waarbij de voorgestelde alternatieve wandelwegen maar weinig te bieden hebben. Er zijn volgens de Zammelaars verschillende alternatieven mogelijk zoals alternatieve start en stopplaatsen voor de vlottentocht of wandelroutes binnen het gebied met eventuele verhogingen en via het gebruik van bruggen, ... .

Er zal vanuit Zammel een constructief voorstel worden geformuleerd en aan de bevoegde instanties worden bezorgd.

Iedereen is hartelijk welkom nu zondag vanaf 13u aan de Nete in Zammel voor om naar de vlottentocht te komen kijken en zelf te oordelen over de meerwaarde van deze prachtige traditie.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto