Vandaag is het exact 60 jaar geleden dat Kardinaal Van Roey, één van de meest invloedrijke kardinalen ik onze vaderlandse geschiedenis, is overleden.

'Hij was geboren en getogen Vorselarenaar en in ons dorp zijn er tal van knipogen naar de kardinaal terug te vinden', vertelt burgemeester Lieven Janssens (ActieV).

'Jozef Van Roey werd in 1874 geboren in Vorselaar in een huisje vooraan de Lepelstraat (waar nu onze Thomas More Hogeschool campus staat). Nadien woonde hij met zijn familie in de Schranshoeve.

Onze voormalige schepen Jef Olieslagers werd een deel van zijn jeugd opgevoed in het gezin van de latere kardinaal.

Van Roey studeerde aan het Sint-Jozefscollege van Herentals en het klein-en groot seminarie van Mechelen, voordat hij theologie volgde aan het Leuvense universiteit.

In 1897 werd hij priester gewijd. Tot 1926 doceerde hij moraaltheologie en dogmatiek aan de KUL. In 1926 werd hij gewijd tot aartsbisschop van Mechelen en een jaar later werd hij door paus Pius XI verheven tot metropoliet van ons land. Vooral de uitbouw van het vrij onderwijs en jeugdorganisaties nam een belangrijk deel van zijn tijd in. Ook kerkenbouw.

Zo liet hij de basiliek van Koekelberg bouwen (die hij in 1951 mocht inzegenen; het Christusbeeld van kunstenaar Minne aan de buitenkant van de basiliek is trouwens een (en enige) kopie van het beeld op onze begraafplaats in Vorselaar.

De kardinaal was een vooraanstaand figuur met grote politieke invloed en een bijzondere band met het koningshuis. Hij zegende het (gecontesteerde) huwelijk van Leopold III met Lilian Baels in en later ook het huwelijk van Albert & Paola (1959) en Boudewijn & Fabiola (1960).

Hij bracht regelmatig een bezoek zijn Vorselaar en de familie hier. In 1947 (zijn 50-jarig priesterjubileum) en 1951 (zijn 25-jarig bisschopsjubileum) werd hier in Vorselaar een groot feest georganiseerd. Op 6 augustus 1961 stierf de kardinaal. Hij werd begraven in de Sint-Romboutskathedraal.

In Vorselaar zijn er tal van plaatsen, monumenten en infoborden die herinneren aan onze wereldbekende dorpsgenoot ... en er staat er nog één klaar om geplaatst te worden op het nieuwe Marktplein volgend jaar.

Ons Kardinaal Van Roey-instituut, het prachtige beeld op onze begraafplaats, het borstbeeld en de kapel in de voortuin van de Schranshoeve, een immense klok in onze Sint-Pieterskerk en vele andere Vorselaarse plaatsen blijven zijn naam voor altijd zijn naam dragen.'  Beelden archief Lieven Janssens - met dank.