U bent hier

Lieven Janssens : 'Alle sociale huisvestingsactoren in Neteland en Zuiderkempen fuseren tot 1 woonmaatschappij'

Kempen regio | Neteland
22.09.2021 - 07.46u
Door: Herman Gezelle

De sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in 11 Kempense gemeenten fuseren tot 1 woonmaatschappij: Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen.

'De fusie komt er om één aanspreekpunt te creëren voor mensen die op zoek zijn naar een sociale woning', zegt Lieven Janssens, burgemeester Vorselaar. 'En toch voldoende dichtbij huis.

De 11 gemeenten tellen vandaag 3 sociale huurmaatschappijen (Zonnige Kempen, De Woonbrug en Geelse Huisvesting), de koop- en ontleenmaatschappij Kleine Landeigendom Zuiderkempen en 2 sociale verhuurkantoren (SVK Zuiderkempen en SVK ISOM).

De fusie van deze 6 organisaties tot 1 woonactor is een antwoord op de vraag van de Vlaamse overheid om meer transparantie te scheppen voor de kandidaat-huurders of -kopers.

De fusie gaat in op 1 januari 2023.

Een sterke woonactor

De 11 burgemeesters benadrukken de voordelen van deze samensmelting. "Mensen kunnen voortaan aankloppen bij 1 duidelijke organisatie. Met één wachtlijst, één inschrijvings- en toewijzingssysteem, één plaats waar ze terechtkunnen met hun vragen."

Dit verhoogt niet alleen de transparantie, maar ook de kwaliteit van de dienstverlening.

Peter Keymeulen (burgemeester Herselt) en Lieven Janssens (burgemeester Vorselaar): 'Door samen te werken, ontstaat de kans om een sterke dienstverlening uit te bouwen voor alle 11 gemeenten.

Om duidelijk zicht te krijgen op de volledige wachtlijst en die efficiënter aan te pakken. En om de torenhoge ambities in het bouwen en verbouwen van duurzame sociale woningen te realiseren.

Tegelijk brengen we de deskundigen in de verschillende aspecten van sociaal wonen samen. Alle expertise in één huis. We staan klaar om met Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen een sterke, slagkrachtige woonactor te worden."

Concreet worden de 11 gemeenten opgedeeld in 2 zones:

Zone Zuiderkempen: Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Westerlo.
Zone Neteland: Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar.

In totaal goed voor 4.864 sociale woningen.

Met een sterke verankering in zones en heel dicht bij de inwoners

De partners kozen ook bewust voor een bestuursmodel dat heel dicht bij de inwoners én de gemeenten blijft.

Er wordt gewerkt met zonale comités waar de inwoners al mee vertrouwd zijn: Neteland en Zuiderkempen. Hoe de fusie en het één-loketsysteem concrete invulling krijgen, wordt later nog bepaald. Er is er een duidelijke ambitie om heel dicht bij de gemeente en haar inwoners te blijven.

Het is nu aan de woonactoren en de 11 gemeenten om deze eenwording verder concreet uit te werken.

Daarvoor is er nog tijd 1 januari 2023. Dan treedt Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen juridisch in werking.  Foto : Kleerroos Herentals/N.
Meer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto