Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september 2019 viert Lillle samen met 94 andere gemeentes de vierde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

De SDG's zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen om te streven naar een duurzame planeet.

De doelstellingen zijn opgesteld door de Verenigde Naties en willen een einde maken aan armoede, de planeet beschermen en vrede en welzijn verzekeren voor iedereen.

Ook in Lille werken heel wat personen en organisaties aan die doelstellingen. Om de vierde verjaardag van ontwikkelingsdoelstellingen te vieren en om de lokale helden te bedanken, trakteerde de gemeente hen op taart.

Schepen van Duurzaamheid Luc De Backer (Groen): Vanaf nu willen we elk jaar tijdens de Week van de Duurzame Gemeente inwoners in de kijker zetten die meewerken aan een duurzamere wereld. Ben je zelf een held of ken je een held? Laat het ons dan weten.

Er zijn ongetwijfeld inwoners van wie het engagement vaak onder de radar blijft. We willen hen graag de erkenning geven die ze verdienen. Dit jaar hebben we er acht personen en organisaties uitgepikt en getrakteerd op taart.

Het gaat om GVBS De Wingerd, Natuurpunt Lille, imker Oliver Willems, Oxfam Wereldwinkel Lille, de solidariteitsraad en de vrijwilligers van Het GielsBos, het Lokaal Opvang initiatief en WZC Lindelo. Al deze personen werken elke dag opnieuw minstens aan één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Op www.duurzamegemeente.be kom je van elke gemeente te weten wie hun helden zijn en wat ze doen. Je vindt er ook het verhaal van imker Oliver Willems.

Oliver Willems: 'Bijen zeggen onrechtstreeks iets over het milieu waarin we leven. Ondanks dat ze al miljoenen jaren aanwezig zijn op onze planeet, kennen bijen vandaag veel problemen en hebben ze het steeds moeilijker om te overleven. Daarom is sensibilisering belangrijk.

Mensen moeten weten dat ze kunnen bijdragen tot een betere leefomgeving voor de bijen. Daarom geef ik lezingen voor klassen en engageer me voor de verdeling van zaden van bijenvriendelijke planten.

Voor Lille stopt het engagement niet met de Week van de Duurzame Gemeente.'

Schepen van duurzaamheid Luc De Backer (Groen): 'We vinden duurzaamheid in onze gemeente belangrijk. Daarom gaan we de 17 duurzaamheidsdoelstellingen integreren in ons gemeentelijk beleid. In het beleidsplan dat eind 2019 klaar zal zijn, zullen we ruime aandacht hebben voor de SDG's.

Met het beleidsplan willen we een voorbeeldfunctie opnemen voor inwoners, bedrijven en verenigingen voor een meer duurzame levenswijze.'