In het centrum van Gierle en dorp Lille kampt de gemeente met overlast van duiven. Vanaf donderdag 20 mei gaat de gemeente op die plaatsen de duiven daarom voederen met maïskorrels die de duiven onvruchtbaar maakt. Zo moet de populatie op een diervriendelijke manier afnemen.

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): "Verschillende inwoners in de Kloosterstraat in Gierle klagen al langer over overlast van duiven. We merkten zelf ook al dat er een probleem was. De uitwerpselen van de vele duiven tasten de daken van onze historische gebouwen aan.

In Gierle raken de goten van het oud-gemeentehuis en de kapel aan de school erdoor verstopt wat tot waterschade kan leiden. In Lille heeft Huize Goetschalckx last van duiven. Bij de kapel in Gierle en naast Huize Goetschalckx gaan we daarom dispensers plaatsen met de duivenpil.

Het is een diervriendelijke oplossing voor de duiven zelf en de pil zorgt niet voor problemen bij andere vogels. Ook duivenmelkers moeten niet vrezen dat hun prijsduiven geen kuikens meer voortbrengen. We plaatsen de verdelers op plaatsen die gedomineerd worden door stadsduiven.

Een duif moet minstens vijf dagen op rij van de pil eten om onvruchtbaar te zijn. Bovendien zijn de dieren niet permanent onvruchtbaar. Na een tijdje legt de duif opnieuw normale eieren."