Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lille bespaart jaarlijks 5.100 ton CO2 dankzij twee coöperatieve windturbines

Burgercoöperatie Ecopower bouwde op grondgebied van de gemeente Lille twee windturbines die volledig in handen zijn van alle burgers die mee willen participeren.

De twee turbines van het type Vestas V126 met een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 126 meter staan langs de autosnelweg E34, vlak bij afrit 22 en de carpool-parking van Gierle.

De plek maakte al jaren deel uit van een zoekzone in de Antwerpse Kempen voor de ontwikkeling van windenergie. Nu het project gerealiseerd werd zorgt Ecopower in Lille voor een grote sprong voorwaarts in de transitie naar lokale duurzame
energie.

De twee turbines werden ontwikkeld en gebouwd door burgercoöperatie Ecopower, werden gefinancierd met burgerkapitaal en ze zijn eigendom van de 70.000 Ecopower-leden.

Alle geproduceerde elektriciteit zal verdeeld worden onder de coöperanten die ook klant zijn.  Vanaf het voorjaar van 2024 zullen de twee windturbines jaarlijks zo’n 18 miljoen kWh lokale groene  burgerstroom produceren. Dat is voldoende voor zo’n 5100 gemiddelde Vlaamse huishoudens en komt overeen met een CO2-besparing van 5100 ton per jaar.

Voor de exacte timing is het nog even wachten op de netaansluiting
door netbeheerder Fluvius. www.ecopower.be/lille en www.ecopower.be/lille-tijdlijn

Deel dit artikel