In Lille kunnen inwoners vanaf januari een compostvat krijgen voor maar 22 euro. Compostbakken kon je al langer krijgen aan dezelfde lage prijs. De gemeente wil hiermee nog meer mensen aanzetten om te beginnen met composteren.

Schepen van Duurzaamheid Luc De Backer (Groen): "Door te composteren vermijd je afval. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Compost is ook een bron van humus, ideaal voor de moestuin én de siertuin.

We bieden al lang goedkope compostbakken aan, maar niet iedereen heeft hier plaats voor. Daarom breiden we ons aanbod uit met een goedkoop compostvat. Zo hopen we dat ook inwoners met een kleine tuin starten met composteren."
Goed composteren is niet eenvoudig.

Wie net start, maakt vaak nog wat beginnersfoutjes. De gemeente organiseert daarom samen met Vlaco, een vzw die zich inzet om meer te halen uit de biologisch kringloop, drie online sessies rond composteren en tuinafval voorkomen. In februari draait de sessie rond thuiscomposteren, in maart gaat het over snoeihout voorkomen en in april zoomen ze in op grasbeheer.