Reeds dit jaar gaan de eerste 750 van in totaal 2 500 nieuwe publieke laadpalen in Vlaanderen in dienst, waarvan dit jaar al minstens één in elke gemeente. In Lille komen dit jaar al twee palen. In totaal krijgt de gemeente vier laadpalen tegen 2020.
Het eerste exemplaar werd vandaag ingehuldigd. De laadpaal staat in de Wijngaard achter parochiecentrum Mollenhof. Later dit jaar komt er nog een paal aan de Wissel. Volgend jaar plaatst Eandis ook in Gierle en Wechelderzande een laadpaal voor elektrische wagens.
Publieke laadpalen zijn belangrijke aanvulling
De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedi-gen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een sprei-dingsplan opgemaakt voor 2 500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.
De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren in de straat. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.
Eandis en Lille bepalen in overleg waar de publieke laadpalen het best worden voorzien reke-ning houdende met het lokale parkeerbeleid, de aanwezigheid van drukbezochte sites, knoop-punten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en de capaciteit van het elektriciteits-netwerk.
Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 meter een publieke laadpaal ter beschikking hebben.
Burgemeester Paul Diels: "Elektrische mobiliteit draagt lokaal bij tot een schonere luchtkwali-teit en heeft een lagere klimaatimpact bij gebruik van groene stroom. Het stimuleren van elektrische wagens moet ook gezien worden in een totaal mobiliteitsbeleid, waarbij we vooral inzetten op minder autokilometers."
Waar wordt het meest opgeladen?
Uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voor-zien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden.
Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en de afstanden tussen het opladen thuis (of bij be-drijven) te overbruggen.
Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekke-lijk en makkelijk moet maken.
Laadpaal op verzoek
Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Particulieren kunnen de kosteloze plaatsing van een publie-ke laadpaal in de buurt bij Eandis aanvragen via een online webtool op www.eandis.be/laadpaal-aanvragen.
Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2 500 publieke laadpalen.
Wat verwacht de elektrische rijder?
Eenvoudig opladen aan een marktconform laadtarief is een manier om drempels weg te wer-ken. Het zal mogelijk zijn om met de meest voorkomende laadkaarten toegang te krijgen tot de 2 500 publieke laadpalen.
Op de foto : v.l.n.r. burgemeester Paul Diels, Peter Joos van Eandis en schepen van Openbare Werken Luc Vloemans. (pp)
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Verschillende chocoladefabrieken hebben (een deel) van hun productie stilgelegd uit voorzorg, nadat er een salmonellabesmetting is vastgesteld bij chocoladefabriek Barry Callebaut.
De fabrieken kregen mogelijk besmette chocolade van Barry Callebaut. Het gaat om Neuhaus, Belgian Chocolate Group (Olen, Herentals) en en Mondelèz Herentals.
"Het belangrijkste is dat alle producten die op de markt zijn veilig zijn", zegt Ignace Van Doorselaere, de CEO van Neuhaus. (VRTNWS)
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)