De gemeente Lille heeft het voorbije jaar samen met het Lilse Rode Kruis hard gewerkt om van Lille een hartveilige gemeente te maken. Het hangen van het AED-toestel in het centrum en het ondertekenen van de samenwerkingsoverkomst Hartveilig is het voorlopige hoogtepunt van de mooie samenwerking.

Het project 'Steden en Gemeenten Hartveilig' wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken. Er zijn twee criteria om een hartveilige gemeente te worden. Er moet minstens één automatische externe defibrillator (AED) op het grondgebied staan die publiek toegankelijk is en de inwoners en de werknemers van de gemeente moeten leren hoe een AED te gebruiken.

Het voorbije jaar gaf het Rode Kruis van Lille een opleiding aan de werknemers van de gemeente, aan de geïnteresseerde Lilse verenigingen en aan alle andere enthousiastelingen. Nu het AED-toestel er hangt, is Lille dus hartveilig.

Een AED-toestel kan in noodsituaties gebruikt worden bij het reanimeren.

Ook in de andere deelgemeentes van Lille komt er een AED-toestel. Op 1 april wordt er een toestel gehangen aan het oude gemeentehuis in Gierle, het oude gemeentehuis in Poederlee en aan de kerk in Wechelderzande. Er hangt reeds een AED-toestel in de sporthal van Lille, maar dit is niet toegankelijk buiten de openingsuren.

Het Rode Kruis van Lille blijft zich engageren om iedereen die wil, met een AED te leren werken. Je kan je inschrijven voor een gratis opleiding op 29 september of 7 of 12 oktober 2016 via hartveilig.lille@gmail.com of 0475 79 23 47. Geïnteresseerde verenigingen kunnen een apart opleidingsmoment aanvragen voor hun leden.