U bent hier

Lille maakt werk van een veilig fietspad langs de Vlimmersebaan

Lille
29.04.2020 - 11.27u
Door: Mark Jaspers

Er komt een veilig fietspad langs de Vlimmersebaan in Wechelderzande. De gemeente koppelt de werken aan het fietspad aan de geplande aanleg van gescheiden riolering in de straat.

Fluvius, dat het rioleringsnetwerk in Lille beheert, zal optreden als bouwheer. Op 22 april keurde de gemeenteraad hiervoor een samenwerking met Fluvius goed. De gemeente hoopt het fietspad in 2024 te kunnen openen.

"De aanleg van het nieuwe fietspad is opgenomen in onze meerjarenplanning', zegt schepen voor mobiliteit Luc De Backer.

'Het zogenaamde 'moordstrookje' dat er ligt, was ons al lang een doorn in het oog. Ik heb zelf vijf jaar lang de Vlimmersebaan gebruikt om naar het werk te gaan. Je voelt je daar als fietser echt niet veilig.

Ook onze inwoners denken er zo over. In de fietsbarometer van de provincie scoort de Vlimmersebaan zeer slecht en ook in het Wensbeeld Wechelderzande kwam de nood aan een veilig fietspad langs de Vlimmersbaan naar boven.

De Vlimmersebaan is heel breed. Dit werkt te snel rijden in de hand. We gaan de weg versmallen en aan beide zijden een breed fietspad aanleggen. We trachten ons project binnen de rooilijn te verwezenlijken zodat we geen onteigeningen moeten doen."

De Vlimmersebaan is een gemeenteweg die ligt op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Hierdoor krijgt de gemeente naast subsidies voor de rioleringswerken ook subsidie van het Fietsfonds.

Dit fonds is opgericht door de Vlaamse overheid en de provincies en stelt jaarlijks 10 miljoen euro ter beschikking voor de aanleg van nieuwe fietsvoorzieningen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk.

"Het traject voor het fietspad en de gescheiden riolering loopt van het centrum van Wechelderzande tot de gemeentegrens', weet schepen voor openbare werken Tom Kersemans.

"We hebben Beerse gevraagd om mee te doen, zodat we het veilig fietspad kunnen doortrekken tot in Vlimmeren. Beerse heeft beslist om dit niet op te nemen in haar meerjarenplanning, maar we hebben vandaag gehoord dat Beerse overweegt om toch mee te doen. Wat natuurlijk goed nieuws is.

In het centrum van Wechelderzande komt er een breed fietspad dat tegen de weg ligt. Buiten het centrum komt er een gescheiden fietspad. De gemeente plant dit jaar de voorontwerpfase, volgend jaar de planfase en in 2022 de aanbesteding. Als alles vlot verloopt is de realisatie voor 2023-2024.

Doordat de Vlimmersebaan een gemeenteweg is en er geen onteigeningen moeten gebeuren, kan het project redelijk snel verlopen. We zijn ook bezig met het fietspad richting Malle en Herentals. Omdat dit wegen zijn in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer en omdat hier mogelijk wel onteigeningen moeten gebeuren, lopen die trajecten veel langzamer."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto