De gemeente Lille plaatst in samenwerking met Natuurpunt vijf bijenhotels. In het najaar plantte de gemeente al 11 500 bloembollen. De gemeente wil hiermee de wilde bijen helpen.

Schepen van Milieu Luc De Backer (Groen): "Niet alle insecten zijn irritante kriebelbeesten. Heel wat insecten, onder andere wilde bijen, zijn zeer nuttig voor mens en milieu.

Samen met de honingbijen zijn wilde bijen de belangrijkste bestuivers van bloemen, wilde planten en bijna alle land- en tuinbouwgewassen. Ze zorgen ervoor dat wij vruchten en voedsel kunnen oogsten en zijn dus letterlijk van levensbelang.

In de natuur zijn er steeds minder plekken voor bijen om hun eitjes te leggen en veilig te leven of te schuilen. Daarom beslisten we om in samenwerking met Natuurpunt Lille bijenhotels te plaatsen.

In het najaar van 2019 plantten we ook 11 500 bloembollen! Deze beginnen nu uit te komen. Dat is niet alleen heel mooi voor het oog. Het helpt ook onze bijen en andere insecten."

Het eerste bijenhotel werd feestelijk ingedronken met de vrijwilligers van Natuurpunt. Natuurpunt Lille gaat aan elk bijenhotel een peter of meter toewijzen. Lut Coppens aanvaardde alvast het meterschap over het bijenhotel aan Hof d'Intere, in Wechelderzande.

Je vindt de andere bijenhotels aan het gemeentehuis, op de hoek Boskant met de Wechelsebaan en aan het Trefpunt in Gierle. Het vijfde hotel verschijnt eind deze maand aan parochiecentrum Mollenhof in Poederlee.

De bloembollen staan op acht verschillende plaatsen in de gemeente. Onder andere aan de Heggekapel, de kerk van Gierle en de tuin rond het gemeentehuis zul je binnenkort tulpen, narcissen en krokussen zien verschijnen.