Veehouders die in een gebied wonen waar één bepaalde wolf meer dan 6 maanden verblijft, kunnen beroep doen op subsidie om wolfwerende maatregelen te nemen en krijgen een vergoeding voor gedood vee.

Lille hoort niet tot zo een risicozone, maar ligt wel, net als een groot deel van de provincie Antwerpen, op een doortrekroute van de wolf. Onder meer het Instituut Natuur- en Bosonderzoek van de Vlaamse overheid en Welkom Wolf stellen vast dat het net op die 'wolvenautostrades' is dat wolven zich het vaakst richten op gedomesticeerde dieren als geiten, schapen of koeien.

Ze worden gezien als makkelijke prooi en snelle hap onderweg. In een brief aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir vraagt de gemeente Lille daarom om het risicogebied te herzien zodat ook Lilse veehouders beroep kunnen doen op subsidie en vergoeding.

Gemeenteraadslid Ann Kersemans (Groen): "We vragen met aandrang om een actualisatie van het 'risicogebied'. We willen samen aan een oplossing werken en het draagvlak voor de wolf behouden in ons kleine en dichtbevolkte landje.

Het is voor ons niet meer dan logisch om het risicogebied te herdefiniëren en ook landbouwers en niet-professionele veehouders in onder andere de provincie Antwerpen, waar dagelijks wolven passeren, financieel te ondersteunen bij het nemen van wolfwerende maatregelen en te vergoeden wanneer vee wordt gedood.

We willen zo grote schade, slapeloze nachten en een gevoel van onbegrip en oneerlijkheid bij veehouders voorkomen."
Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): "Als gemeentebestuur leven wij mee met onze inwoners. Aangezien de wolf momenteel wettelijk beschermd is, willen we eerst en vooral waken over het draagvlak voor de wolf en ongevallen voorkomen.

We merken in onze en naburige gemeentes dat dit draagvlak afbrokkelt. Eén van de mogelijke en snel te realiseren oplossingen is het uitbreiden van het gebied dat in aanmerking komt voor subsidies voor wolfwerende maatregelen.

Het is voor veehouders namelijk een zeer grote kost én een erg moeilijke opdracht om aan de nodige preventieve maatregelen te voldoen. We vragen daarom om het subsidiereglement voor wolfwerende maatregelen en vergoeding voor gedood vee dringend te herzien aangezien het door de realiteit is ingehaald."