De kerkhoven van de gemeente Lille maken kans om verkozen te worden tot de beste Vlaamse begraafplaatsen. Jaarlijks reikt de Internationale Kwaliteitsraad voor het Uitvaartswezen de International Funeral Awards uit.

Tijdens de jurydag op zondag 4 september in Brugge kwam de gemeente Lille als één van de drie rechtstreeks genomineerden uit de bus voor de award voor steden en gemeenten. Tijdens de jurydagen krijgt elke deelnemende gemeente een oordeel van het publiek en verdedigt elke deelnemer zich tegenover een internationale vakjury. “De Lilse begraafplaatsen zijn een perfect voorbeeld van hoe een begraafplaats rust en toegankelijkheid moet uitstralen en het de bewoners niet afschrikt om het te bezoeken”, aldus het juryrapport. 
 
De groene kerkhoven van Lille
 
Lille heeft vier deelgemeentes: Gierle, Lille, Poederlee en Wechelderzande. In elke deelgemeente is er een mooi, groen kerkhof. “Een kerkhof ligt de inwoners nauw aan het hart. Lille is daarom reeds enkele jaren intensief bezig haar kerkhoven te verfraaien. Het aanplanten van groen heeft hierbij een centrale plaats”, vertelt schepen van Sociale Zaken en Leefmilieu Luc Vloemans. “De aanleg, het onderhoud en het ontwerp van de kerkhoven wordt volledig door de eigen gemeentediensten gedaan. Onze kerkhoven mogen gezien worden. We vonden het dan ook meer dan moeite om onze kerkhoven voor deze wedstrijd in te schrijven.”
 
Meer informatie over de organisatie vind je op http://www.funeralawards.com.