De Lilse burgemeester Paul Diels gaat volgende week de uitdaging aan om één week zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te doen. Met de campagne 'Burgemeester op de fiets' wil de burgemeester zijn schepencollege, het gemeentepersoneel en de inwoners stimuleren om meer verplaatsingen met de fiets te doen.

Hij deelt die week appels uit aan alle personeelsleden die met de fiets komen.

De campagne maakt deel uit van het streekproject Kempen2020, het engagement van de 29 Kempense burgemeesters om 20% CO2 te besparen tegen 2020. "Mobiliteit is verantwoordelijk voor 30% van de CO2-uitstoot in Lille. Als we voor korte verplaatsingen de fiets nemen, kunnen we hier een verschil maken," verduidelijkt Paul diels (CD&V). "Verander de wereld begin bij jezelf wordt gezegd.

Ik heb de daad bij het woord gevoegd en ik ben al veel meer aan het fietsen. Deze week doe ik er nog een schepje bovenop en probeer ik zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te doen. Door kleine gewoontes in te bouwen kan iedereen helpen onze CO2-uitstoot terug te dringen. Bijvoorbeeld één keer in de week met de fiets gaan werken."

Fiets jij mee?

Volgende week zul je de burgemeester voornamelijk op de fiets zien, maar hij wil ook de Lillenaren op de fiets krijgen. "Op dinsdag deel ik appels uit aan het gemeentepersoneel dat met de fiets komt. Andere fietsers die tussen kwart na acht en kwart voor negen het gemeentehuis passeren, mogen ook stoppen voor een appel. Tijdens mijn fietsweek komen alle schepenen met de fiets naar het college.

Ook zij proberen zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te doen." Voor de gedreven fietser heeft de burgemeester nog een extraatje. "Om mijn medewerkers te motiveren nog meer te fietsen, trakteer ik de drie personeelsleden die het komende half jaar de meeste kilometers fietsen van en naar het werk op een ontbijt. Ik zou het mooi vinden, mochten Lilse zaakvoeders mijn voorbeeld volgen en voor hun personeel een gelijkaardige actie opzetten."

Op www.Kempen2020.be kan je na de fietsweek het fietsdagboek van de burgemeester lezen.

Bij Kempen2020 zijn naast de 29 Kempense gemeentes ook verschillende partners betrokken, waaronder IOK, Provincie Antwerpen en RESOC Kempen. Meer info: www.kempen2020.be.