Vandaag heeft het Internationaal Straatkunstenfestival Trezart zijn volledige line-up bekendgemaakt voor de editie van dit jaar op 10 en 11 september.

De laatste en spectaculairste toevoeging aan de line-up is WheeLoco. Dit Colombiaanse duo wervelt rond in en op een heus ‘wheel of death’ (wiel des doods). Vorig jaar gaven sommige bezoekers aan een beetje een orgelpunt van het festival te missen. Een van de hoofdacts, 15ft6, moest helaas afzeggen.

Dit jaar zakt het gezelschap af voor een Wiedergutmachung, maar programmator en organisator Geert Mangelschots wilde er dit jaar nog een schepje bovenop doen. Zo kwam hij uit in Colombia bij het duo WheeLoco. Blindelings vertrouwen Carlos en Angelo komen beiden nog uit twee ouderwetse circusfamilies met vele generaties van artiesten. Ze kennen elkaar al jaren en vertrouwen elkaar blindelings. Dat is ook nodig.

Wheel of death

 Dat zo’n ‘wheel of death’ gevaarlijk is, doet de naam al vermoeden. Het is een balansachtige constructie van tien meter hoog met aan elk uiteinde een soort van gigantisch hamsterwiel. Daarin en –op voeren zij acrobatische stunts uit zonder enige vorm van beveiliging. Wereldwijd voert WheeLoco zijn acts doorgaans indoor op, maar voor Trezart maken ze een zeldzame uitzondering. Je kan deze waaghalzen bezig zien op het strand van het Zilvermeer.

Lokaal en internationaal talent 

Sinds vorig jaar kan je op Laboratoire Trezart jonge en nieuwe groepen aan het werk zien. De Herentalse circusacademie Locorotondo voert er een voorstelling op, net als enkele laureaten van het nagelnieuwe circusluik van Kunstbende 2016. En ook het Kempense duo In Eigen Nat zal in het kader van het Laboratoire te zien zijn. Fris talent uit het buitenland vindt zijn weg ook naar Trezart.

Zo is er een samenwerkingsverband met de internationaal gerenommeerde Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg. Artiesten uit heel de wereld trekken ernaartoe om een bachelorsdiploma te behalen.

Oro Oleo

 Dat levert Trezart acts op als die van het Duitse Oro Oleo en de Franse Maëlys Rousseau. Familiefestijn Ook zakt Lejo nog eens af naar het Zilvermeer, die bekend is van Sesamstraat en zijn zaalshows. Hij weet jong en oud te bekoren.

De Molse circusschool ’t Sirk geeft een aantal workshops verspreid over het weekend. Zo is Trezart ook dit jaar weer het gekende festijn voor heel de familie. Zaterdag sluit Trezart af met de traditionele vuurwerkshow op het Zilvermeer door Vuurwerk Vangelabeek.

Spektakel

Dat vuurwerk zet zich daarna nog verder op het podium met het geweldige Evil Empire Orchestra. Trezart 2016 belooft een spectaculair en feestelijk slot te breien aan het huidige festivalseizoen.

Kom dus zeker naar het Zilvermeer in Mol op 10 en 11 september. Voor kaarten kan je terecht op www.trezart.be. Daar vind je ook een lijst van voorverkooppunten.