De organisatie van Sjock heeft met o.a. The Sonics, The Jon Spencer Blues Explosion, King Salami & the Cumberland Three en Cosmic Psychos de laatste namen bekendgemaakt voor hun affiche dit jaar. Sjock gaat door op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juli 2014 op de vertrouwde locatie op de Poeyelhei in Gierle.

Voor de volledigheid: de nieuwe namen op de affiche zijn Poncharello, The Horny Horses, The Sonics, Cosmic Psychos, Boogie Beasts, King Salami & the Cumberland Three en The Jon Spencer Blues Explosion. Poncharello en The Horny Horses zijn geselecteerd uit de inzendingen in het kader van de Sjock Sjowcase-wedstrijd. Net zoals de voorbije edities kregen jonge veelbelovende bands een kans om via deze wedstrijd een plaatsje te veroveren op het festival.

Eerder al bevestigd

Eerder werd de komst al bevestigd van Peter Pan Speedrock (Hol), Nekromantix (US/DK), Carolina and her Rhythm Rockets (Ger), Lords of Altamont (US), Raketkanon (Be), Marc and the Wild Ones (Ger), Koffin Kats (US), Spunyboys (Fr), The Generators (US), The Delta Bombers (US), The Montesas (Ger), Bob Wayne and the Outlaw Carnies (US), King Hiss (Be), Astro Zombies (Fr/UK), Restless (UK), Nico Duportal and his Rhythm Dudes (Fr), Voodoo Swing (US), The Paladins (US), 56 Killers (UK), Big Sandy & his Fly Rite Boys (US), Reverend Peyton's Big Damn Band (US), Los Fabulous Frankies (B), Psycho 44 (B), The Bronx (US), Daddy Long Legs (US) en Slim Cessna's Auto Club (US)

Enkele blikvangers van deze 39ste editie

Met The Paladins op zaterdag is het tijd om de petticoats en leren jacks weer te voorschijn te halen en de vetkuiven nieuw leven in te blazen: The Paladins are back in town! Deze Amerikaanse rootsrockers staan bekend om hun energieke rockabilly sound en onvervalste American roots die ze mengen met country, oer rock ’n roll uit de fifties, blues en jazz. The Paladins komen uit dezelfde muziekscene als The Blasters, Los Lobos en Fabulous Thunderbirds. In hun 30-jarig bestaan heeft de band een gedegen live reputatie opgebouwd. Ze behoren tot de beste rock ‘n' roll bands die je live op een podium kunt tegenkomen.

Nog op zaterdag: The Sonics. Na hun legendarisch optreden in 2008 zakken zij opnieuw af naar Gierle. The Sonics zijn niet meer of minder dan de grondleggers van de rauwe garagesound die midden jaren '60 in Amerika zijn opmars maakte en tot vandaag invloed heeft. Ze zingen over surfen, auto's, gitaren en onvermijdelijk meisjes. Officieus zijn ze de eerste punkband ooit. Hun hits Strychnine’, ‘Psychoen The Witchinspireerden groepen als The Strokes, The White Stripes, The Hives en The Vaccines.

Op zondag 13 juli is dan onder meer uitkijken naar The Jon Spencer Blues Explosion. Zij spelen op Sjock hun enige Belgische optreden dit festivalseizoen. Jon Spencer is een man met een missie: lang voor er sprake was van The White Stripes en The Black Keys trokken ze blues en rock-'n-roll naar zich toe, om ze vervolgens door te spelen aan de punks. Ook deze band staat voor de tweede kaar op Sjock. Hun vorige optreden uit 2012 werd door Humo als volgt omschreven “… op het Sjock Festival waren wij getuige van een verwóéstend goed optreden van The Jon Spencer Blues Explosion, onverslijtbare helden uit onze apenjaren. Legendarisch is een woord dat veel te makkelijk in de mond genomen wordt, maar niet in dit geval”.

Gratis finale WK-voetbal voor iedereen!

Dit jaar creëert men extra ruimte op de festivalmarkt voor de uitzending van de kleine en grote finale van het WK-voetbal. De extra ruimte zal benut worden voor de plaatsing van een groot scherm van bijna 14m² en extra drankvoorziening. De festivalmarkt is gelegen net buiten het festivalterrein en is gans het weekend gratis toegankelijk voor alle bezoekers. Inwoners van Gierle mogen op zondag 13 juli bovendien gratis op het festivalterrein zelf.

Rock met de grote R

Sjock is al sinds jaar en dag een initiatief van Jeugdhuis 't Hoekske. In al die jaren tijd is het evenement uitgegroeid tot een uniek festival, waar Rock met de grote R centraal staat. Dat bewijst het antwoord van Studio Brussel DJ Christophe Lambrecht op de vraag aan welk optreden hij de beste herinnering overhoudt: “1985, Sjock festival in Gierle, het oudste festival in Vlaanderen. […] Ik was toen nog piepjong, 13 jaar, en luisterde tot dan toe naar de BRT Top 30. Toen viel plotseling een muzikale bom binnen in mijn leven. TC Matic was loeihard. Arno werd instant een held. Op de affiche stonden ook nog Arbeid Adelt (mét Dani Klein in een heel kort rokje), Luc Van Acker en Seven Roots. …”.

Meer info:

http://www.humo.be/tags/76880/the-jon-spencer-blues-explosion