Vandaag, op 6 oktober 2017, fietsten Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV en de gemeente Hulshout de Liniebrug over de Grote Nete en de Liniefietsweg feestelijk in. De nieuwe voetgangers‐ en fietsersbrug zelf werd al in 2016 op zijn plaats gelegd. Daarna volgde de aanleg van de 'Liniefietsweg', een fietsverbinding van 800 meter waar de brug deel van uitmaakt. Die is ondertussen ook zo'n half jaar in gebruik. De fietsverbinding en de brug vergroten de troeven van Hulshout en omgeving voor de zachte weggebruiker.

Voor de Liniebrug in gebruik genomen kon worden, stonden eerst nog een aantal andere werken op stapel.Het fietspad (de 'Liniefietsweg') en de nieuwe brug over de Steenkensbeek werden gerealiseerd, de nabijgelegen Linieweg heraangelegd. Nu al die werken achter de rug zijn, worden de brug en het fietspad officieel in gebruik genomen.

Missing link tussen Hulshout en omgeving

De nieuwe brug en het fietspad lossen een belangrijk fietsknelpunt in de omgeving op. Geert Daems,burgemeester van Hulshout : "De brug is onderdeel van de Liniefietsweg. Die fietsverbinding is 800 meter lang en loopt door de gemeente Hulshout. Voortaan is er eindelijk een snelle, mooie én veilige rechtstreekse fietsverbinding tussen Hulshout en haar deelgemeente Houtvenne."

"Inwoners kunnen zich nu al trappend vlot verplaatsen tussen beide gemeentes, en hebben geen excuus meer om de fiets op stal te laten. We hopen dan ook dat ze volop gebruik gaan maken van de verbinding om zich bijvoorbeeld naar het Woonzorgcentrum Ter Nethe, het industriepark en het gemeentelijk sportpark te begeven", zegt Joost Verhaegen, schepen van openbare werken van Hulshout.

"Vlaanderen investeert volop in vlotte en veilige fietsverbindingen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Zo willen we nog meer mensen verleiden om de auto wat vaker te ruilen voor de fiets. Vlaanderen is nu al een fietsland in het weekend. Dankzij investeringen zoals de Liniebrug kunnen we misschien ook een fietsland worden in de werkweek".

Onderdeel van veel grootschaligere plannen voor de vallei van de Grote Nete

Het kostenplaatje van de Liniebrug bedraagt om en bij de 200.000 euro. Daarvan betaalden Waterwegen en Zeekanaal NV en de gemeente Hulshout elk de helft. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van W&Z: "De nieuwe brug en het pas afgewerkte fietspad vormen een belangrijke schakel in de ontsluiting van de natuur en erfgoedwaarden van de omgeving. Maar daar blijft het niet bij: met de uitvoering van het Sigmaplan zal de belevingswaarde in deze regio van water en natuur alleen maar groter worden."

Met de uitvoering van het Sigmaproject "Vallei van de Grote Nete" zal de regio beter beschermd worden tegen overstromingen. Het Vlaamse Sigmaplan geeft de Grote Nete ruimte om af en toe te overstromen in waterbuffergebieden en herstelt de verbinding tussen de Grote Nete en haar zijwaterlopen. Zo kan water uit de zijwaterlopen opnieuw terecht in de Grote Nete.

Bovendien creëren Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agentschap Natuur en Bos met het Sigmaplan in de vallei van de Grote Nete de komende jaren bijkomende 'natte natuur'. Er zullen maar liefst 850 hectare bloemrijke graslanden en rietland bijkomen. Die zal heel wat bijzondere planten en dieren aantrekken. Bovendien heeft die natuur ook een veiligheidsfunctie. Ze werkt als een spons, houdt water vast. In de toekomst kan je nog beter genieten van die natuur, op de fiets of te voet.