Op zondag 23 juni overhandigde de voorzitter Pascal Verbiest van Lionsclub Zuiderkempen  samen met de voorzitter van de Sociale Commissie Marc Daems voor 16.970€ cheques aan enkele van hun sociale werken. Tijdens hun jaarlijkse Zonnewende-feest in de tuinen van Het Torenhof te Tongerlo werden 4 geëngageerde sociale doelen financieel in de bloemetjes gezet. Het Tongelbos, een lagere en middelbare school voor bijzonder onderwijs te Westerlo, mocht een cheque ter waarde van 8.520€ ontvangen. Dit bedrag dient om 2 projecten voor volgend schooljaar te financieren. Voor de lagere school is er het project ‘sprintbos’ waarbij op speelse wijze via extra begeleidend materiaal kinderen uit het type 1 en 8 onderwijs worden geholpen om hun schrijf- en leesproblemen te overwinnen. De secundaire school wordt gesteund om hun nieuwe opleiding ‘plant, tuin & dier’ op te starten. Hier kunnen jongeren met een normale tot randnormale begaafdheid en sociaal-emotionele stoornis, eventueel autisme-spectrum, terecht voor een individueel gerichte opleiding.

Alegria te Turnhout, een centrum waar mensen met kanker en hun omgeving terecht kunnen voor alle niet-medische zaken rond kanker en begeleiding, werd een cheque ter waarde van 5.000€ aangeboden. Door het wegvallen van structurele subsidies van de overheid is Alegria volledig aangewezen op donaties om te blijven voortbestaan. Hierdoor is Alegria dan ook het enige nog resterende huis in gans Vlaanderen dat dergelijke extra-medische ondersteuning, op geheel vrijwillige basis, aan patiënt en omgeving aanbiedt.

Kortjakje

Ook muziekschool Kortjakje uit Heist-op-den-Berg ontving het bedrag van 2.100€ voor de aankoop van 3 nieuwe cello’s. Kortjakje is een unieke muziek-educatieve organisatie die kinderen vanaf 4 jaar volgens de Suzuki-methode viool en cello leert spelen. Hierbij wordt uitgegaan van de mogelijkheden van elk kind individueel, en via samenspel en de nadrukkelijke betrokkenheid van de ouders wordt muziek een sociaal gebeuren.

Welzijnsschakel Herselt-Hulshout-Westerlo

Tenslotte was er een pakket ter waarde van 1.350€ met allerhande kleur- en knutselmaterialen voor Welzijnsschakel Herselt-Hulshout-Westerlo. Deze organisatie biedt, tijdens de zomervakantie, kansarme kinderen uit de 3 gemeentes de mogelijkheid om zich speels creatief uit te leven via knutselwerkjes en straattekeningen.

Om deze en andere sociale werken te kunnen blijven steunen, organiseert Lionsclub Zuiderkempen Heist Westerlo naast dit Zonnewende-feest ook jaarlijks een Spaans-Italiaanse wijnweekend in Hotel Geerts te Westerlo (12 & 13 oktober 2013) en een klassiek lenteconcert in Cultuurcentrum Zwaneberg te Heist-op-den-Berg (13 maart 2014).  Foto: Maria De La Cruz/Nnieuws.be