Het gemeentelijke zwembad werd in 1972, d.w.z. bijna 40 jaar geleden, geopend. Het is bijna versleten en beantwoordt niet meer aan de hedendaagse recreatiebehoeften. De gemeenteraad gaf daarom in 2009 aan het Autonoom Gemeentebedrijf de opdracht om een trajectbegeleider aan te stellen voor de voorbereiding van de bouw van een nieuw zwembadcomplex.

Het AGB stelde in december het studiebureau Tritel aan voor uitvoering van deze opdracht. Dit multidisciplinaire studiebureau had de economisch meest voordelige offerte van 4 kandidaten na onderhandelingsprocedure met bekendmaking.

 

De studieopdracht bestaat uit drie onderdelen:

1.                  een haalbaarheidsonderzoek, met o.a. het zoeken van een mogelijke inplantingsplaats, onderzoek van de mogelijkheden voor bouw en exploitatie, al dan niet via PPS (publiek-private samenwerking)

2.                  opmaak van een bestek voor aanwijzing van een bouwheer-exploitant, bijstand van het AGB bij beoordeling van de offertes, opmaak van de noodzakelijke contracten

3.                  technische en planologische studies.

 

Het studiebureau heeft in de loop van 2010 een geschikte inplantingsplaats voor het nieuwe zwembad gezocht. Men vertrok hiervoor van een mogelijk programma van eisen voor het nieuwe zwembad, dat door de sportdienst voorgesteld werd. Men voorziet o.a. volgende functies in het nieuwe zwembad:

-          wedstrijdbad (25mx25m)

-          recreatief bad

-          voorzieningen voor duikers (min. 3 m tot 3,5 m diep) met eventueel een duikput

-          bad voor instructiezwemmen

-          peuterbad

-          moduleerbare polyvalente zaal

-          ruimte voor andere recreatieve activiteiten (danslessen, fitness)

-          voldoende parkeerruimte (ca. 160).

 

Voor dergelijke accommodatie is er een vloeroppervlakte van minimaal 3.000 m2nodig op een domein van minimaal 3 hectare. Deze laatste oppervlakte is nodig om de infrastructuur kwalitatief in te planten en om voldoende ruimte te reserveren voor:

-          landschappelijke integratie

-          buffering naar omliggende functies

-          inplanting van ondersteunende functies

-          ontwikkelingsmogelijkheden op langere termijn.

 

Het studiebureau zocht vervolgens mogelijke locaties die beantwoorden aan de volgende criteria:

-          gelegen binnen het kleinstedelijke gebied (d.w.z. in en rond het centrum)

-          met een minimumoppervlakte van 3 hectare

-          met mogelijkheid tot bijkomende ontwikkeling.

 

Er werden in totaal 13 mogelijke inplantingsplaatsen gevonden die aan deze criteria beantwoorden. Eén hiervan is de huidige inplantingsplaats van het zwembad. Die wordt om diverse redenen niet weerhouden. De beschikbare plaats is voor een zwembad van deze tijd eigenlijk te klein. Anderzijds zouden we dan tijdens de bouwwerken gedurende twee jaar over geen zwembad meer beschikken. Ook de toekomstige ontwikkeling van andere recreatiefuncties zou hierdoor in het gedrang kunnen komen.

De verschillende inplantingsplaatsen worden in de studie onderzocht en vergeleken op 16 verschillende criteria, o.a. vergunbaarheid, zichtlocatie, identiteit, link met het centrum, beschikbare oppervlakte, uitbreidingsmogelijkheden, combinatie van functies, bereikbaarheid (auto, openbaar vervoer, fiets), parkeermogelijkheden, hypotheek op andere functies, watertoets. Het gebied ten zuiden van het huidige sportcentrum wordt op basis van deze criteria als meest gunstige inplantingsplaats weerhouden.

 

Tritel heeft in zijn studie ook een visie uitgewerkt voor de inrichting van het gebied ten zuiden van het sportcentrum, begrensd door Lostraat, spoorweg en Cuperuslei. Deze visie gaat uit van volgende krachtlijnen:

-          zwembad op het einde van een nieuwe dreef die uitkomt in de Lostraat tegenover de Tiendestraat

-          verkeersvrije fiets- en wandelverbindingen doorheen het gebied

-          verdere mogelijkheden tot uitbreiding van de huidige sportzone met buitensporten (ook recreatief)

-          relatie zwembad versterken met de uitbreiding van de huidige sportzone

-          afwerking van de rand van aanliggende tuinen en voldoende buffering tussen wonen en sport.

 

Het zwembad kan op die manier een onderdeel worden van een toekomstig stadspark. Het gebied leunt aan bij het centrum van Heist-op-den-Berg. Het is goed bereikbaar voor autoverkeer via de gewestwegen en de Lostraat. Anderzijds is ten noorden van de spoorweg een provinciale hoofdfietsroute gepland, waardoor het gebied ook per fiets vanuit een ruime regio bereikbaar wordt.

 

Parkeren voor de verschillende functies van de sportzone wordt als cluster georganiseerd langs de Lostraat. Men voorziet o.a. volgende parkeergebieden:

-          sporthal: 190 plaatsen

-          voetbal: 110 plaatsen

-          zwembad: 100 plaatsen.

Bovenop deze 400 parkeerplaatsen voorziet men nog 370 extra parkeerplaatsen in de omgeving voor piekmomenten.

 

In de studie wordt verder nog aandacht besteed aan de integratie van de Hof van Riemenloop in het gebied, evenals aan groenstructuren die ervoor zorgen dat verschillende functies in het gebied conflictvrij kunnen samengaan.

 

Voor de bouw van het zwembad en de inrichting van het park is echter een stedenbouwkundige herbestemming van de gronden nodig. Het college stelt daarom al aan de gemeenteraad voor om een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor het gebied, begrensd door Lostraat, spoorweg, Cuperuslei en Hof van Riemen. De opmaak van dit RUP, ‘Landschaps- en sportpark Hof van Riemen’ genaamd, is in overeenstemming met het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, waarin de inrichting van een stadspark in deze omgeving als strategisch project is opgenomen. Hiermee wordt ook een aanbeveling uitgevoerd van de voorstudie van de afbakening van het kleinstedelijke gebied die zopas door het provinciebestuur bekendgemaakt werd. Dit RUP wordt eveneens opgemaakt door Tritel.

 

Parallel zal Tritel ook verder werken aan het haalbaarheidsonderzoek voor oprichting van een zwembadcomplex d.m.v. PPS, aan de verfijning van het programma van eisen en aan de selectie van mogelijke uitvoerders van het project.

 

Het gemeentebestuur stelde op woensdag 16 maart ll. deze locatiestudie voor op twee verschillende vergaderingen. Eerst werden de plannen toegelicht aan eigenaars van gronden en woningen in het gebied, daarna aan de leden van gemeenteraad, sportraad, raad van bestuur van het AGB, GECORO en aan bestuursleden van jeugd- en cultuurraad.

 

Op de agenda van de gemeenteraadszitting van 22 maart e.k. staan twee agendapunten die betrekking hebben op deze problematiek, nl.:

-          kennisname locatiestudie zwembad en principiële goedkeuring voorstel

-          RUP ‘Landschaps- en sportpark Hof van Riemen’: besluit tot opmaak en goedkeuring erelooncontract.

De bouw van het nieuwe zwembad zal nog wel enkele jaren uitblijven, want de noodzakelijke procedures voorafgaand aan de bouw nemen enige tijd in beslag.