In het zuiden van Frankrijk verdwijnen 15 Fransen straks 40 dagen in een grot voor "Deep Time", een experiment bedacht door de Frans-Zwitserse ontdekkingsreiziger Christian Clot om na te gaan hoe mensen reageren als ze helemaal van de buitenwereld zijn afgesneden.

Clot vond de inspiratie bij de vele lockdowns door de coronacrisis die mensen overal ter wereld een gevoel van desoriëntatie gaven.

Vanavond gaan 15 Fransen de duizenden jaar oude Grot van Lombrives binnen, in Zuid-Frankrijk. Ze stappen ongeveer een kilometer, eindigen op 100 meter diepte en slaan daar hun kamp op. Het is er donker, vochtig en koud.

De 7 vrouwen en 8 mannen blijven 40 dagen onder de grond wonen, voor het project Deep Time. Alles wat ze daar doen, wordt rechtstreeks en op afstand gevolgd door een heel team van wetenschappers. Telefoons zijn vooraf ingeleverd. Op de tablets, die wel meegaan, zijn de klokken verwijderd. Zonlicht komt de grot niet in.

"De deelnemers zijn alle notie van tijd kwijt. Dát interesseert me. Hoe reageren mensen daarop? Hoe reageren hun hersenen? Hoe reageren ze in een groep op elkaar?", vertelt Christian Clot, de initiatiefnemer én vijftiende deelnemer naast 14 vrijwilligers. 

Halfweg vorig jaar begonnen de voorbereidingen. Enkele duizenden mensen meldden zich aan als vrijwilliger. 14 van hen werden uiteindelijk geselecteerd. Het zijn "gewone" mensen, ze zijn een afspiegeling van de samenleving. Niemand van hen nam eerder deel aan een expeditie.

Op 100 meter diepte werken neuzen, ogen en oren nog steeds, maar de omgeving is heel anders dan normaal. "Dat zal iets doen met de zintuigen", vertelt Besnard.

"Zonlicht is er niet. Er is minder geluid en het zal monotoon zijn: je hoort misschien soms een waterdruppel vallen. De deelnemers zullen bewegen, maar ook dat is anders en minder dan in het normale leven.

Eigenlijk is in de grot sprake van een soort zintuigelijke verarming. Dat gaan we bestuderen. Dat is relevant, want dat speelt ook bij mensen met neurologisch aandoeningen, bij mensen met dementie."

(VRT NWS)