U bent hier

Lokaal bestuur geeft kwetsbare gezinnen een stem bij opmaak meerjarenplan

Olen
14.05.2019 - 12.17u
Door: Mark Jaspers

Project 'Zij aan zij naar gezinsvriendelijk Olen'

Net als in de rest van Vlaanderen neemt kinderarmoede ook in Olen toe. Daarom wil het lokaal bestuur bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplannen nog meer aandacht schenken aan kinderen in armoede en kwetsbare gezinnen.

Om een gezinsvriendelijk beleid op poten te zetten, is de participatie van ouders van gezinnen met een beperkt inkomen cruciaal. Zij zijn het best geplaatst om vanuit hun eigen ervaringen aan te geven welke maatregelen een voelbaar verschil kunnen maken en welke haalbaar en aanvaardbaar zijn.

Daarom heeft het lokaal bestuur Olen deze mensen zelf aan het woord gelaten in het project 'Zij aan zij naar een gezinsvriendelijk Olen'. Tijdens verschillende bijeenkomsten met medewerkers, schepenen en heel wat lokale partners kregen veertien kwetsbare ouders een eigen stem binnen het beleid.

Ze dachten mee na over thema's die zij belangrijk vinden, zoals een menswaardig inkomen voor gezinnen, betaalbaar wonen en een kwaliteitsvolle dagbesteding voor kinderen. Er werd met respect en waardering naar hun inbreng geluisterd. Het werk leidde tot actieplannen en acties waarvan er heel wat mee opgenomen worden in het nieuwe meerjarenplan van het lokaal bestuur Olen.

Unieke kansarmenwerking

Twintig jaar geleden al koos het lokaal bestuur voor een aparte kansarmenwerking. Dat was uniek in onze streek en toonde toen al aan hoe hoog het thema op de agenda staat. De verantwoordelijke van deze dienst staat in heel nauw contact met de gezinnen en zorgt voor de verbinding met medewerkers van de sociale dienst, verenigingen of andere organisaties.

Ze werkt op maat en zorgt er mee voor dat iedereen gelijke kansen krijgen. Mensen in armoede hebben immers nood aan een vertrouwenspersoon die hen mee versterkt. Ook de Olense Welzijnsschakel is een sterke partner in dit verhaal.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto