U bent hier

Lokaal bestuur geeft kwetsbare gezinnen een stem bij opmaak meerjarenplan

Olen
14.05.2019 - 12.17u
Door: Mark Jaspers

Project 'Zij aan zij naar gezinsvriendelijk Olen'

Net als in de rest van Vlaanderen neemt kinderarmoede ook in Olen toe. Daarom wil het lokaal bestuur bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplannen nog meer aandacht schenken aan kinderen in armoede en kwetsbare gezinnen.

Om een gezinsvriendelijk beleid op poten te zetten, is de participatie van ouders van gezinnen met een beperkt inkomen cruciaal. Zij zijn het best geplaatst om vanuit hun eigen ervaringen aan te geven welke maatregelen een voelbaar verschil kunnen maken en welke haalbaar en aanvaardbaar zijn.

Daarom heeft het lokaal bestuur Olen deze mensen zelf aan het woord gelaten in het project 'Zij aan zij naar een gezinsvriendelijk Olen'. Tijdens verschillende bijeenkomsten met medewerkers, schepenen en heel wat lokale partners kregen veertien kwetsbare ouders een eigen stem binnen het beleid.

Ze dachten mee na over thema's die zij belangrijk vinden, zoals een menswaardig inkomen voor gezinnen, betaalbaar wonen en een kwaliteitsvolle dagbesteding voor kinderen. Er werd met respect en waardering naar hun inbreng geluisterd. Het werk leidde tot actieplannen en acties waarvan er heel wat mee opgenomen worden in het nieuwe meerjarenplan van het lokaal bestuur Olen.

Unieke kansarmenwerking

Twintig jaar geleden al koos het lokaal bestuur voor een aparte kansarmenwerking. Dat was uniek in onze streek en toonde toen al aan hoe hoog het thema op de agenda staat. De verantwoordelijke van deze dienst staat in heel nauw contact met de gezinnen en zorgt voor de verbinding met medewerkers van de sociale dienst, verenigingen of andere organisaties.

Ze werkt op maat en zorgt er mee voor dat iedereen gelijke kansen krijgen. Mensen in armoede hebben immers nood aan een vertrouwenspersoon die hen mee versterkt. Ook de Olense Welzijnsschakel is een sterke partner in dit verhaal.

imageMeer nieuws

Schrijf je in voor de cursus meester-molenaar

Mol 21.05.2019 - 11.28u reading time5min

Levende Molens vzw en erfgoeddienst k.ERF zoeken nieuwe meester-molenaars die het eeuwenoude molenambacht onder de knie willen krijgen. Dit najaar start in Mol een 10-delige cursus. Twijfel je nog? Enkele molenaars vertellen op donderdag 23 mei in B&B 's Heerenhoef aan de Retiese watermolen vol vuur waarom zij voor het vak kozen.

Gemeentebestuur schenkt 3.250 euro noodhulp aan zwaar getroffen Mozambique

Mol 21.05.2019 - 11.23u reading time3min

De gemeenteraad besliste op 20 mei om 3.250 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan Mozambique. Begin dit jaar werd dit land zwaar getroffen door de cycloon Idai. Heel wat mensen verloren alles. De beslissing kwam er na aanvraag van het Consortium 12-12 voor het toekennen van noodhulp en na positief advies van de derdewereldraad. Wil je de slachtoffers ook steunen? Doe dan een gift via www.1212.be.

Formule 1-legende Niki Lauda is overleden

Internationaal 21.05.2019 - 06.21u

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout
Nationaal | Provincie Antwerpen 21.05.2019 - 06.15u

€5.000 voor REVAlution Center To Walk Again

Herentals 21.05.2019 - 06.09u

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 20.05.2019 - 23.16u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto