Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau (OCMW) hebben  de raden van stad, OCMW en AGB Geel uitgelegd hoe de dienstverlening en interne arbeidsorganisatie er de volgende jaren zal uitzien. Niet alleen het resultaat maar ook het proces dat ertoe geleid heeft, is vernieuwend.

Burgemeester Vera Celis (N-VA) : 'De dienstverlening en de werkregeling van het personeel worden op elkaar afgestemd rekening houdend met de financiële situatie van het bestuur, de behoeften van de burger en de vragen van de werknemers. De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 januari 2016.

Dienstverlening afstemmen op behoeften burger
Een modern lokaal bestuur moet mee evolueren met de steeds sneller veranderende maatschappij en de verwachtingen van haar inwoners. Geel wil de organisatie zo ontwikkelen dat deze flexibiliteit in de toekomst mogelijk is. Om alle groepen te betrekken, koos Geel voor een traject van co-creatie, een proces waar samenwerking centraal staat.

Vanaf 1 januari 2016 stemt het bestuur de openingsuren beter af op wat de Gelenaren verwachten. Zo zullen het stadhuis en Sociaal Huis elke werkdag een half uur later open zijn. Ook een betere digitale dienstverlening staat hoog op de agenda. Wie kiest voor een persoonlijke aanpak kan vanaf 2016 ook in het stadhuis een afspraak maken.

Innovatieve arbeidsorganisatie
Om werkbaar werk te realiseren voert Geel ook een grote vernieuwing door in de arbeidsorganisatie. Naast meer opleiding, verruiming van de expertise en betere loopbaanmogelijkheden, voorziet het bestuur extra ruimte voor elke werknemer om zelf het werk te regelen.

De dienstverlening staat centraal en tegelijk creëert het bestuur mogelijkheden om arbeid en gezin te combineren met glijtijd, een eerste aanzet tot thuiswerk en een systeem van zelfroosteren waarbij de werknemer zijn werkmomenten deels zelf kan bepalen.
In deze zoektocht naar evenwicht worden de rechten van de werknemers gewaarborgd en naakte ontslagen vermeden.

De wensen van de burger, het bestuur en de werknemers zijn hierbij helemaal ingewilligd maar bij tegenstrijdige visies stonden dialoog en consensus centraal. De volgende weken zijn er voor alle personeelsgroepen nog informatiesessies om het geheel toe te lichten. Deze informatiesessies komen er nu pas omdat het bestuur het sociaal overleg maximale kansen wil geven en eerst de raden heeft geïnformeerd.

Oefening wordt verder gemaakt
Het bestuur vraagt aan alle werknemers om mee te werken aan een duurzame toekomst voor Geel. Voor sommige individuele werknemers verandert er wel wat. Het bestuur heeft begrip voor de onzekerheid en bezorgdheid van de werknemers maar wijst erop dat het werk nog niet klaar is.

Volgende week al wordt verder gewerkt om de nieuwe dienstverlening concreet vorm te geven waardoor de onzekerheid die er nu is, kan weggewerkt worden. Ook in de stedelijke werkplaats start nog dit jaar het proces dienstverlening – arbeidsorganisatie, samen met de werknemers.

Het bestuur rekent op de werknemers om samen dit traject vorm te geven zodat optimale dienstverlening, arbeidsorganisatie en gezin harmonieus kunnen samengaan', besluit Celis.