De verschillende gemeenten langs het fietstraject op de oude spoorbedding Herentals-Aarschot willen er een op korte termijn een volwaardige fietsostrade van maken. Herentals voert nu al enkele aanpassingen door.

Het fietspad op de vroegere spoorbedding via Noorderwijk en Morkhoven, Heultje, Hulshout en Ramsel naar Aarschot draagt het fietsostradenummer F106, toch is het in feite niet breed genoeg om die naam te mogen dragen.

De betrokken gemeentebesturen besloten daarom enkele weken geleden om voor een verbreding over de volledige afstand te gaan, met steun van de provincie Antwerpen.

'Aangezien het voorlopig nog maar om een intentieverklaring gaat, duurt het nog enkele jaren voor het pad verbreed zal zijn en de voorrangsregeling met de dwarsbaantjes aangepast zal zijn', klinkt het in Herentals.

'In een eerste fase halen we aan elke overgang van de fietsostrade en de openbare weg twee van de in totaal vier beugels weg', klinkt het verder. 'Het gaat dan om de beugels die het wegrijdende verkeer hinderen.'

Op ieder punt waar de fietsers een dwarsweg naderen, blijft de metalen beugel aan de rechterzijde staan. De rechtse beugel aan de overkant van de rijweg verdwijnt, zodat de tweewielers vlot de openbare weg kunnen verlaten.

Op 2 punten haalt de gemeente binnenkort alle 4 beugels weg: aan de overgangen met Klein Rossem Noorderwijk en De Dijken Morkhoven wijzigen we de voorrangsregeling, zodat de fietsostrade voorrang heeft op de zijstraat.'  Foto PA/N.