Lokaal bestuur Herentals voelt zich 'buitenspel' gezet door minister Demir (N-VA) en ENGIE Electrabel in het windmolendossier. De energiemaatschappij heeft plannen om op 2 locaties windturbines te bouwen: op Plassendonk Noorderwijk en op Hoevereveld op  De Molekens.

'Het stadsbestuur heeft altijd een negatief advies gegeven voor deze twee locaties', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).  'Die zijn te dicht in de buurt van woonwijken, vindt het schepencollege. Bovendien was het dossier niet volledig en werd er meermaals bij Electrabel op aangedrongen om de ontbrekende documenten toe te voegen.

Dat is nu pas, één week voor minister van leefmilieu Zuhal Demir over de vergunning voor de windmolens moet beslissen, gebeurd. Daardoor kunnen we  niet meer tijdig reageren. We voelen ons dan ook buitenspel gezet', besluit  burgemeester Van Olmen. 

De Herentalse oppositiepartijen Sp.a, Groen en Open VLD reageren : 'Blij dat ze na mijn tussenkomst en onze actie ook in gang schieten', zegt Kamerlid Jan Bertels, ook gewezen burgemeester.

'We zijn blij dat het schepencollege nu ook de bezorgdheden van onze burgers erkent en eindelijk iets extra wil doen, zoals gevraagd door Vlaamse regering.'