Vanmiddag maakte Vlaamse minister Lydia Peeters de Prijs Publieke Ruimte bekend.  Lokaal bestuur Herentals won de publieksprijs. Het gaat om de heraanleg van het binnengebied 't Schaliken-'t Hof.

Samen met de bewoners keek de stad hoe ze het gebied konden opwaarderen, met dit als resultaat. 

'De heraanleg komt tegemoet aan verschillende uitdagingen van de 21e eeuw: ontharding, strategische verbindingen voor zacht verkeer, een duurzame waterhuishouding, een kindvriendelijke inrichting en een kwalitatieve invulling van tijdelijke ruimtes. Tegelijkertijd is de geschiedenis van de plek op een hedendaagse manier weer op de voorgrond gebracht.'

Mien Van Olmen : 'Deze publieksprijs bevestigt dat we op de juiste weg zijn'

Burgemeester Mien Van Olmen reageert: “Als burgemeester van een kleinere stad ben ik zeer trots dat we onze nominatie hebben kunnen verzilveren, ondanks het feit dat we tegen enkele grote steden moesten opboksen.

Met de realisatie van het binnengebied hebben we een prachtig stuk groen in onze binnenstad terug aan onze burgers geschonken. Ze genieten hier elke dag van en als burgemeester is dit de mooiste erkenning. Deze publieksprijs bevestigt dan ook dat we op de juiste weg zijn.”

Hegrola bvba voerde de werken uit.  BRUT architecture and urban design, LAMA landscape architects en de Talboom Group ontwierpen de plannen.  Het gaat om 1,25 ha. Investering €1.307.925 + btw.

Foto : Nachtzicht op het gelauwerde binnengebied Schaliken 't Hof / © A. Leys/ Nnieuws.  Overzicht binnengebied Schaliken anno 2020 foto's © Infopunt Publieke Ruimte - zicht Schaliken © Steven Neyrinck.