Gemeente Herenthout en de eigenaar van het pand in Vonckstraat 74 kwamen tot een akkoord over het vorderen van een verschuldigde leegstandsbelasting. Dit door een zogenaamde dadingsovereenkomst.

'Het pand wordt gesloopt en wordt omgevormd tot een nieuw stukje groen in het centrum van Herenthout.

In de periode van 2013 tot 2018 legde het lokaal bestuur Herenthout een leegstandsbelasting op aan de eigenaar van het pand gelegen in Vonckstraat 74. Deze belasting werd deels aangevochten door de eigenaar en bleef al die jaren niet geïnd.

Ondertussen zijn gemeente en eigenaar tot een akkoord gekomen, waarbij het grootste deel van het openstaande bedrag gecompenseerd kan worden door overdracht van de eigendom aan de gemeente, vastgelegd in een dadingsovereenkomst.

Via een dadingsovereenkomst wordt de eigendom overgedragen aan de gemeente. Daarna kan de gemeente met het pand aan de slag (eind 2022 – begin 2023). Het pand zal worden afgebroken en het perceel proper gemaakt.

Het verschuldigde bedrag van de eigenaar bedraagt dan nog het verschil tussen de waarde van de grond en de achterstallige leegstandsbelastingen, plus de kosten van de afbraak van het pand en het proper maken van het perceel. Dit saldo wordt in maandelijkse schijven afbetaald.

Momenteel ontsiert de woning het straatbeeld en situeert zich voor passanten een reëel gevaar voor vallende brokstukken, aangezien de verkrotte woning rechtstreeks aan het voetpad grenst.

Het slopen van het bouwvallige pand zal dan ook de openbare veiligheid ten goede komen.

Op het vrijgekomen perceel zal een vergroening in het straatbeeld worden gerealiseerd, wat het straatbeeld zal verbeteren. Zo draagt de gemeente bij aan een verdere verduurzaming en ontharding van het patrimonium.

Door dit perceel vrij te maken en een open ruimte te creëren in deze drukke invalsweg, krijgt de voetganger meer ruimte en overzicht op de straat. Dit zal dus ook leiden tot meer verkeersveiligheid.'