'Mag Barbie bij het pmd? Goesting in een broodje preparé? Op zoek naar een AED? Het antwoord op al die vragen vind je op www.lille.be.'

Met 'ludieke rijmpjes' als deze maakt de gemeente Lille haar inwoners warm om een kijkje te nemen op haar vernieuwde gemeentelijke website.

Die nieuwe website, die vanmorgen live ging, reikt de Lillenaren een schat aan informatie aan en biedt hen heel wat online diensten.
Schepen van communicatie Kersemans: "Iets melden of een subsidie aanvragen vanuit je zetel thuis, een afspraak maken of een cadeaubon kopen op elk moment van de dag, een lopend openbaar onderzoek inkijken, een nieuwe kapper zoeken in de bedrijvengids...

Het kan allemaal op onze nieuwe gemeentelijke website. Lille.be is heel gebruiksvriendelijk. We bieden een menustructuur aan, maar nog eenvoudiger is het grote zoekvenster gebruiken dat de homepagina domineert. De website ziet er een beetje uit als Google. Dat maakt het herkenbaar en iedereen weet onmiddellijk wat hij moet doen om iets te vinden. De website is ook zeer handig te gebruiken op je telefoon.

Op de website vind je een verenigingen- en bedrijvengids en een digitaal stratenplan dat allerlei zaken op kaartje weergeeft.
Dat digitale stratenplan is echt iets handig. Zo kan je bijvoorbeeld in een oogopslag zien waar er overal een AED-toestel hangt.

Nieuwe inwoners ontdekken waar ze een glasbol kunnen vinden en hondeneigenaars komen te weten waar onze nieuwe hondenpoepzuilen staan. Ook alle buurtspeelpleintjes en speelbossen vind je terug op de kaart."
Samen met de nieuwe website lanceert Lille ook drie nieuwsbrieven.

De nieuwsbrieven zijn gekoppeld aan de nieuwe website. De brieven bundelen de interessantste nieuwtjes op de site. Inwoners die zich abonneren krijgen al het gemeentelijke nieuws op maat in hun mailbox.

Op maat, want ze kunnen kiezen uit drie nieuwsbrieven. Naast een algemene nieuwsbrief is er een UiT-nieuwsbrief waarin we alle leuke activiteiten in de gemeente meegeven en een nieuwsbrief specifiek voor onze ondernemers."
Op de homepagina van de website vind je heel prominent aanwezig een knop 'Attest aanvragen' en dat is een bewuste keuze.

Elk jaar levert de dienst burgerzaken zo'n 4000 aktes en attesten af. De meeste van deze attesten kun je online aanvragen en krijg je rechtsgeldig in je mailbox zonder dat je moet langskomen in het gemeente. Super handig.

70 procent van de aanvragen gebeurde vorig jaar al digitaal. Toch zijn er nog inwoners die niet weten dat dit digitaal kan. Daarom dat we de knop zo duidelijk op de website plaatsten. Het kadert ook in onze filosofie om iedereen de best mogelijke service te bieden.

Ons principe is hierbij: klik, bel, kom langs. Klik: we ontsluiten zo veel mogelijk via de website voor wie handig is online.

Bel: we hebben telefonisch zeer ruime openingsuren voor wie iets wil bespreken of niet handig is online. Kom langs: wanneer langskomen nodig is, voorzien we een afspraak zodat het dossier van de inwoner is voorbereid en de inwoner snel geholpen is."

Voor wie ondertussen heel benieuwd is geworden of Barbie nu bij het pmd mag of niet, zit er maar één ding op. Zeer snel surfen naar www.lille.be.'