U bent hier

Lokaal bestuur Nijlen gaat zwerfvuil op verschillende manieren te lijf

Nijlen regio
03.10.2019 - 18.14u
Door: Mark Jaspers

Meersporenbeleid start met grootse opruimactie 'proper Nijlen' op zondag 20 oktober

Het is een bijzonder hardnekkig probleem: zwerfvuil dat daar maar ligt in het gras, op straat of in de beek. Maar, het is helemaal niet zo dat die viezigheid daar maar gewoon ligt. Het doet veel meer kwaad dan enkel pijn aan de ogen.

Het komt in de magen van dieren terecht, met soms fatale gevolgen. Het raakt via de beek en de rivier helemaal tot in de zee. Het vervuilt de bodem met chemische stoffen en ga zo maar door. Het is een probleem met veel facetten, maar lokaal bestuur Nijlen zou lokaal bestuur Nijlen niet zijn als daar geen oplossing tegenover gezet zou worden met minstens evenveel facetten! Dit wordt op zondag 20 oktober op gang geschoten met de grootse opruimactie 'Proper Nijlen'.

Nijlen heeft zichzelf niet moeten heruitvinden om een meersporenbeleid tegen zwerfvuil uit te denken. Integendeel, dit probleem is er uitermate voor geschikt om bestreden te worden met enkele van de hoofdlijnen uit de krachtlijnen van de huidige bestuursploeg. We durven, we doen het samen, we geven iedereen de kans om zijn of haar steentje bij te dragen en we doen het voor de lange termijn.

Meersporenbeleid tegen zwerfvuil

Sensibiliseren
Soms moet je gewoon een tijdlang op een nagel blijven kloppen voor het doordringt en bij het zwerfvuil probleem is dat zeker het geval. Want er is weinig dat lastiger is dan het afleren van slechte gewoontes. De gevolgen ervan blijven aankaarten, dat zal lokaal bestuur Nijlen doen in woord en beeld de komende maanden, met filmpjes, grafieken, getuigenissen enz...

Mee-maken
We zitten volop in de 'mee-makers campagne', waarin we bij onze inwoners te rade gaan over wat we samen kunnen doen. En je raadt het al: zwerfvuil opruimen is daar perfect voor geschikt. We doen het al meerdere jaren met ons legertje Zappers, maar op zondag 20 oktober zien we het grootser en vragen we versterking aan al wie mee wil komen opruimen. Meer info op www.nijlenmeemaken.be en www.propernijlen.be

Bedanken
Als het goed is, dan zeggen we dat ook. We plaatsen bordjes in de bermen om de bewoners alvast te bedanken om wat proper is ook proper te houden. En dat we via onze jongste inwoners deze positieve boodschap willen overbrengen blijkt uit de tekening van de hand van Lynde De Vos die op het bordje prijkt.

Bestraffen
Wie niet horen wil, die zal voelen. Het inzetten van een mobiele camera op locaties waar vaak wordt gesluikstort, heeft al daders geïdentificeerd. Als dat gebeurt, dan moet de overtreder niet alleen een fikse boete betalen, hij of zij zal ook instaan voor de kosten van opruiming en verwerking van het afval.

Ook in de openbare vuilbakjes wordt vaak huisvuil gedumpt. Bij de wekelijkse lediging zal de politie af en toe meegaan om op die manier daders te kunnen betrappen aan de hand van identificatiegegevens.

Grootse opruimactie 'Proper Nijlen' op zondag 20 oktober
Vanop zes verschillende locaties trekken de Nijlenaars in de voormiddag de straat op om gewapend met grijpers het zwerfvuil te verwijderen. Daarna is er een groot 'après-zap' slotmoment op het Nijlense Kerkplein, met een hapje en een drankje voor al wie mee de handen uit de mouwen heeft gestoken.

Alles wordt voorzien, ook fluohesjes om het allemaal veilig te houden. En over veilig gesproken, we vragen om zoveel mogelijk met de fiets te komen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto