U bent hier

Lokaal bestuur Olen verlengt ondersteuningsmaatregelen verenigingen en lokale economie

Olen
08.04.2021 - 08.13u
Door: Mark Jaspers

Het lokaal bestuur lanceerde in september vorig jaar een lokaal relanceplan met oplossingen om economie en samenleving op een veilige manier herop te starten.

Omdat de pandemie nog steeds aansleept en verenigingen en lokale handelaars ook nu nog alle hulp kunnen gebruiken, besliste de gemeenteraad tijdens de zitting op 7 april om de ondersteuningsmaatregelen te verlengen.

Verdeling van de middelen van het COVID-19-noodfonds jeugd, sport en cultuur

Het afgelopen jaar konden verenigingen financiële ondersteuning aanvragen om coronaproof op kamp te gaan of activiteiten te organiseren, om veilig te kunnen heropstarten of ter compensatie van vaste infrastructuurkosten en verlies van inkomsten.

Het lokaal bestuur deed voor de financiële bijstand beroep op het gekregen bedrag van 137.289,05 euro vanuit het noodfonds van de Vlaamse regering om erkende jeugd-, sport- en socio-culturele verenigingen te ondersteunen. In het najaar van 2020 werd al 68.911,15 euro van het toegekende bedrag verdeeld onder de Olense verenigingen.

Tijdens de meest recente zitting besliste de gemeenteraad om ook in 2021 verenigingen die beschikken over eigen infrastructuur financiële ondersteuning te bieden. Dit als compensatie voor hun vaste kosten en gebrek aan inkomsten in coronatijd. Het lokaal bestuur gebruikt voor de financiering de resterende middelen uit het noodfonds en maakt zelf extra budget vrij.

Gratis uitlenen gemeentelijk feestmateriaal

De maatregel die onder andere erkende verenigingen en buurtcomités in staat stelt om gratis feestmateriaal te lenen, wordt verlengd tot eind 2022. Op deze manier wil het lokaal bestuur verenigingen aanmoedigen en ondersteunen bij de heropstart van activiteiten.

Uitstel afbetaling renteloze leningen

Verenigingen die duurzaam (ver)bouwen kunnen al enkele jaren een renteloze lening aanvragen bij het lokaal bestuur. Een aantal verenigingen maakten van dit aanbod al gebruik.

Omdat de impact van de coronacrisis ook voor verenigingen heel groot is, besliste het bestuur vorig jaar om de duurtijd van de renteloze leningen met één jaar te verlengen. Zo moesten er in 2020 geen aflossingen gebeuren.

Ook vandaag is de financiële druk nog steeds hoog waardoor de gemeenteraad recent besliste om de aflossing van de renteloze leningen ook in 2021 op te schorten en de duurtijd met nog eens één jaar te verlengen.

Geen huur voor vaste gebruikers van Teunenberg

Het Vierde Oor, Rode Kruis-Olen en Vinamici Odloo hebben hun thuisbasis op domein Teunenberg. Aangezien zij hun normale werking hebben moeten onderbreken, werd in het relanceplan vastgelegd dat zij van maart tot en met augustus 2020 geen huur moesten betalen.

Omdat de vaste gebruikers ook nadien hun normale activiteiten niet konden opstarten, wordt de periode waarin geen huur betaald moet worden nu verlengd tot en met augustus 2021.

Tijdelijk geen concessievergoeding voor de cafetaria van de Olense sporthal

Het lokaal bestuur besliste vorig jaar om de concessievergoeding voor de cafetaria van de Olense sporthal kwijt te schelden voor de verplichte sluitingsperiode van 18 maart tot 8 juni.

Enkele maanden later, op 19 oktober, moesten alle horecazaken opnieuw de deuren sluiten. Daarom besliste de gemeenteraad dat de uitbater van de sporthal ook geen concessievergoeding moet betalen voor de periode van oktober 2020 tot en met april 2021.

Geen belastingen voor het plaatsen van terrassen

Ook heel wat Olense horecaondernemers kampen door de quarantainemaatregelen met zware omzetverliezen. Om voor een klein deel hieraan tegemoet te komen, moesten de horeca-uitbaters in 2020 geen belastingen betalen voor het plaatsen van terrassen op openbaar domein. Ook voor 2021 werd beslist om de terrasbelastingen voor de lokale horeca niet te innen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto