Tijdens een vergadering van de gemeenteraadscommissie en de OCMW-raadscommissie presenteerde het Lokaal Bestuur Geel afgelopen dinsdagavond haar herstelplan. Met dit plan wil het bestuur een uitweg vinden uit de crisis die de laatste jaren ook de steden en gemeenten treft. De hoofdlijnen van het plan zijn een zuinige en efficiënte werking en een gecontroleerde afslanking van het personeelsbestand door natuurlijke afvloeiingen. Het bestuur verzekert dat een verhoging van de personenbelasting niet aan de orde is.

Zowel bij stad als OCMW staat 2013 in het teken van een ernstige besparingsoefening. De financiële toestand is moeilijk en de eerste jaren is geen beterschap te verwachten. De maatregelen in het herstelplan moeten leiden tot een gezonde en efficiënte organisatie die de uitdagingen van de toekomst kan aangaan.

Besparen op dagelijkse werking

Geel wil vooral in de uitgaven snoeien door nog meer voorzichtigheid aan de dag te leggen in de dagelijkse werking. Bij de inzet van materialen en middelen is kostprijsbewust handelen het eerste criterium.

Voor de personeelskosten wordt de volgende jaren een nulgroei vooropgesteld. In feite betekent dit een besparing gezien de personeelskost jaarlijks indexeringen, baremaverhogingen en stijgende kosten voor pensioenen kent. De nulgroei zal gerealiseerd worden door pensioneringen van 2014 tot en met 2016 niet te vervangen. Ook korte afwezigheden van zieke personeelsleden worden niet meer vervangen. Om de dienstverlening op niveau te houden wordt de volgende jaren werk gemaakt van een dynamisch personeelsbeleid via interne mobiliteit en meer aandacht voor vorming. Verder zal de ontwikkeling van een innovatief HRM beleid starten met het brengen van de effectieve arbeidstijd op 38 uur.

Iedereen levert inspanningen

Om de lasten te verdelen worden aan de politiezone en het Autonoom Gemeente Bedrijf (AGB) dezelfde inspanningen gevraagd. De stijging van de dotaties voor OCMW, politiezone en AGB mag niet hoger zijn dan de verwachte groei van de totale inkomsten van de stad.

Door deze maatregelen creëert Geel de minimale ruimte om te kunnen blijven investeren zodat de inwoners in de toekomst de meerwaarde van de besparingen kunnen ondervinden. Om te vermijden dat de schuld te hoog oploopt en Geel op termijn in structurele problemen komt, wordt het investeringsbudget de volgende jaren beperkt tot 10 miljoen euro. Een bijkomend voordeel wordt gezocht in de opbrengst van de verkoop van stadspatrimonium. Hierdoor blijft de financiële draagkracht van de stad deze legislatuur gegarandeerd.

Inkomsten

Geel heeft de laagste aanslagvoet voor personenbelasting (7%) in vergelijking met haar referentiesteden en heeft geen intentie tot een belastingsverhoging. Wel streeft het bestuur naar een vereenvoudiging en vermindering van het aantal belastingsreglementen. Zo komt er een nieuwe bedrijfsbelasting i.p.v. de bestaande belasting op drijfkracht. De activeringsheffing op onbebouwde gronden en kavels verdwijnt, net als de vergoeding voor het ontbreken van parkeerplaatsen. Er komt een nieuwe belasting op verkavelingen en meervoudige bouwprojecten. Ook voor Diftar en de tarieven voor de aflevering van documenten zijn aanpassingen op til om deze meer kostendekkend te maken.

Samen sober, duurzaam en creatief

Door een efficiëntere samenwerking tussen de betrokken organisaties en een sober maar creatief beleid wil Geel in 2014 en 2015 telkens 1,5 miljoen euro besparen op de dagelijkse werking. Het bestuur wil er alles aan doen om een afbouw in de dienstverlening en naakte ontslagen bij het stadspersoneel te vermijden.