Na grondig onderzoek besliste het Lokaal Bestuur Geel om de werking van het Lokaal Opvanginitiatief voor niet begeleide buitenlandse minderjarigen (LOI) 'Den ark' verder te zetten. In het LOI verblijven 17 minderjarige vluchtelingen tussen 16 en 18 jaar die zonder ouders of familielid naar België zijn gekomen. Dit jaar viert LOI 'Den ark' haar tiende verjaardag.

In 2004 besliste het OCMW om een LOI met 17 opvangplaatsen op te richten. Via deze nieuwe dienstverlening zou het OCMW haar verantwoordelijkheden inzake opvang van asielzoekers meer kunnen stroomlijnen én tegelijk beroep kunnen doen op bijkomende financiële middelen.

Het LOI is een opvang ten dienste van het federale opvangbeleid en krijgt voor haar werking subsidies van FEDASIL, federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Sinds augustus 2014 worden enkel nog niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, die erkend zijn als vluchteling of die subsidiaire bescherming genieten, opgenomen.

geen uitbreiding
In functie van het kerntakendebat onderzocht het Lokaal Bestuur de wenselijkheid tot instandhouding van het LOI. Na een grondige interne en externe analyse besliste het bestuur om de werking verder te zetten, rekening houdend met de nieuwe wetgeving die in dit verband op komst is.

Deze nieuwe wetgeving, die de komende weken in de Kamer wordt voorgelegd, voorziet dat LOI nog een goede opvangmogelijkheid biedt voor specifieke doelgroepen, waaronder minderjarigen.

Enkel minderjarigen erkend als vluchtelingen of subsidiair beschermden kunnen nog terecht in LOI. De opvang is een eerste stap in het kader van inburgering en integratie. Principieel streeft het bestuur er naar om het aantal opvangplaatsen niet uit te breiden.

huisvesting
Omdat de huidige huisvesting niet optimaal is, kreeg de dienst de opdracht om te bekijken hoe LOI 'Den Ark' in de toekomst het meest efficiënt georganiseerd kan worden. Momenteel verblijven de jongeren in kleine studio's in de Technische Schoolstraat.

De jongeren krijgen tijdens hun verblijf in het opvanginitiatief hulp bij administratieve procedures, psychosociale ondersteuning en begeleiding die nodig is bij het leren 'alleen' wonen.