In Dessel en Mol lanceert het Lokaal Fonds de eerste oproep tot steun voor projecten. Het fonds maakt deel van het bergingsproject voor radioactief afval, dat NIRAS en de partnerschappen STORA en MONA in Dessel aan de gemeentegrens van Mol ontwikkelen.

De financiering van het Lokaal Fonds is gekoppeld aan de nucleaire vergunning voor de bergingsinstallatie, die nog in aanvraag is. In afwachting gaat het fonds alvast van start met een voorschot van 1 miljoen euro.

Na jarenlange voorbereidingen, gaat het Lokaal Fonds nu echt van start. Stijn Valgaeren, voorzitter van de Stichting Lokaal Fonds: "Het fonds is opgericht op vraag van de lokale partnerschappen MONA en STORA.

Zij stelden voorwaarden om de bouw van een bergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval (categorie A-afval) op hun grondgebied te aanvaarden. Naast voorwaarden die onder meer gaan over veiligheid, tewerkstelling en inspraak, vroegen de lokale partnerschappen de oprichting van een fonds dat de inwoners van de gemeenten Dessel en Mol op lange termijn ten goede zal komen."

Informatiecampagne

Verenigingen of andere initiatiefnemers uit Dessel en Mol kunnen vanaf nu bij de Stichting Lokaal Fonds financiële steun aanvragen voor hun projecten en activiteiten. Een campagne met de slogan "Ik vraag 't aan" zal de komende weken het Lokaal Fonds de nodige bekendheid geven in de regio. Leden van onder meer een lokale fanfare en een jeugdbeweging vormen het gezicht van de campagne en zetten aan om een aanvraag in te dienen. Meer informatie vindt men op de website www.lokaalfonds.be.

Voorschot van 1 miljoen euro

Het Lokaal Fonds zal in de komende jaren een bedrag van ongeveer 110 miljoen euro ontvangen.De financiering van het fonds is gekoppeld aan het verkrijgen van de nucleaire vergunning voor de oppervlaktebergingsinstallatie. Valentine Vanhove, namens NIRAS waarnemer in het Lokaal Fonds: "Omdat de vergunningsprocedure meer tijd in beslag neemt dan voorzien, heeft NIRAS een voorschot van 1 miljoen euro gestort. Daarmee kan het Lokaal Fonds in de eerstvolgende jaren alvast kleinschalige projecten en activiteiten steunen."

Het geld zal na de ontvangst ervan over enkele jaren belegd worden door een comité van specialisten. Dessel en Mol zullen jaarlijks elk een gelijkaardig deel van de opbrengst uit het fonds ontvangen en los van elkaar beslissen hoe ze dat geld zullen gebruiken. Stijn Valgaeren: "Uniek aan het Lokaal Fonds is dat het zichzelf gedurende de komende eeuwen in stand zal houden. Volgende generaties zullen zelf kunnen beslissen welke meerwaarden ze aan het bergingsproject willen koppelen."

Over 300 jaar

"Met het Lokaal Fonds creëren we niet alleen een blijvende meerwaarde voor de regio, tegelijk houden we ook de herinnering aan de bergingsinstallatie levendig. De bevolking moet over 300 jaar nog altijd weten dat er zich in Dessel een bergingsinstallatie voor radioactief afval bevindt. Dat is een van de elementen die bijdragen tot de veiligheid op lange termijn", aldus Hugo Draulans van STORA.

De aanvraag kan ingediend worden via www.lokaalfonds.be.