U bent hier

Lokale helden voor globale doelen

Kasterlee
18.09.2020 - 17.32u
Door: Mark Jaspers

Op 25 september 2020 viert de hele wereld de vijfde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijn-agenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030.

Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd. Ook Kasterlee viert mee.

Samen met 91 andere Vlaamse steden en gemeenten viert Kasterlee de verjaardag van Agenda 2030 een hele week lang. Voor het derde jaar op rij wordt van 18 tot 25 september de SDG-vlag uitgehangen aan het gemeentehuis en worden de Kastelse 'Duurzame Helden' in de kijker gezet.

Deze helden zijn Kastelse burgers, organisaties of andere groepen die op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling.

In 2020 zijn dit de 'Duurzame Helden' van Kasterlee:

• Domein de Putten
Deze brasserie strijdt, door gebruik te maken van de Too good to go app, tegen voedselverspilling.

• Energiemeesters
Aan de hand van gesprekken en analyse bij mensen thuis, overtuigen ze dat door een klein aantal gedragsaanpassingen grote verbeteringen kunnen teweeg brengen. Niet alleen voor het klimaat maar ook in de portefeuille.

• Ferm Lichtaart
Twee groepen dames ruimen maandelijks in twee verschillende gebieden het zwerfvuil op.

• 't Locomotiefje
Tijdens twee bijeenkomsten per maand brengen vrijwilligers mensen samen in de strijd tegen armoede, sociale uitsluiting en isolement.

• Kastelse kayakclub
Dankzij een C10, een grote stabiele kano, kunnen ook mensen met een beperking kayakken. Dit in in een één op één begeleiding.

• Murgesti-comité
Het Murgesticomité zet zich in om financiële middelen en goederen te verzamelen om het Roemeense adoptiedorp Murgesti te ondersteunen.

• recyclageparkwachters
Door weer en wind staan de wachters klaar om te helpen bij het correct sorteren en verwerken van het afval.

Schepen van duurzaamheid, Rob Guns: "We stellen de helden voor via een promotiecampagne op Facebook en Instagram. We willen zo iedereen inspireren om op hun eigen manier aan de slag te gaan met de SDG's. Ook op www.duurzamegemeente.be geven de organisaties een woordje over hun actie en hun beweegredenen."

Bijschrift foto: De Kastelse helden van 2020 werden op 17 september voorgesteld aan de pers.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto