Van 18 tot 25 september vieren we de 6e verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: een lange termijn-agenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030.

Deze doelstellingen worden ook Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd.

Ook Kasterlee viert mee

Schepen van duurzaamheid, Rob Guns vertelt: 'Voor het derde jaar op rij wordt van 18 tot 25 september de SDG-vlag uitgehangen aan het gemeentehuis. Ook zetten we dit jaar opnieuw enkele Kastelse 'Duurzame Helden' in de kijker op websites en sociale media.'

Onze Duurzame Helden

Het bedrijf Hobbyserres Stappaerts richt zich op een circulaire economie. Als grote tuinbouwserres worden gesloopt worden hiervan de materialen hergebruikt om kleine hobbyserres te maken. Zij dragen bij tot SDG 9 industrie, innovatie en infrastructuur en de SDG 12 verantwoorde consumptie en productie.

Nadat nieuwkomers hun erkenning bekomen hebben als vluchteling krijgen ze een tegemoetkoming om te (over)leven. Deze is echter onvoldoende om de vicieuze cirkel van armoede en afhankelijkheid te doorbreken. Vzw Op de Spiegel sluit met vluchtelingen 'natuurlijke verbintenissen' af.

Er wordt hen een klein bedrag ter beschikking gesteld waarmee ze een afgesproken en noodzakelijke investering op weg naar zelfstandigheid kunnen doen.

De steun van Op de Spiegel vzw kan hen definitief wegleiden uit de armoede (SDG 1 beëindigen armoede). Door uit deze vicieuze cirkel te treden kunnen deze gezinnen ook andere ontwikkelingsdoelen inlossen: oa geen honger (SDG 2), toegang tot 'goede gezondheid', 'welzijn' (SDG 3) en kwaliteitsonderwijs (SDG 4),....

In De Driehoekshoeve kan je genieten van een deugddoende vakantie. De hoeve is verbouwd met ecologische duurzame materialen en verwarming en de productie van warm water gebeurt met een hoogrendementshakselhoutkachel (SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur).

Je wordt er verwent met streekproducten zoals vlees, bier en appelsap uit de nabije omgeving. De plantaardige resten worden gecomposteerd, lindenbomen en streekeigen beplanting zorgen voor een bijvriendelijke omgeving (SDG 15 Het leven op het land ).

De vakantiehoeve is 'zonder drempels' zodat rolstoelgebruikers vlot kunnen bewegen (SDG 10 ongelijkheid verminderen). Niet voor niets ontvingen zij eerder dit jaar de Green Key, het ecolabel voor toerisme en recreatie.

Al enkele decennia is De Klein Cluys een gemengd familiaal landbouwbedrijf met melkvee en akkerbouw. De melk van de koeien en de zelf geteelde aardappelen worden, samen met verse producten van collega-landbouwers, verkocht in de hoevewinkel.

SDG 3 een goede gezondheid en welzijn en SDG 12 verantwoorde consumptie en productie staan alvast in de kijker. Daarnaast verwerken ze ook een deel van de melk tot hoeve-ijs die wordt verkocht in het ijssalon. Impact vermijden op de omgeving, en impact creëren op de consument, daar gaan zij voor!

"Deze 4 helden uit onze gemeente verdienen onze aandacht en zijn hopelijk inspirerend voor andere inwoners, verenigingen en bedrijven die willen inzetten op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen", zegt Rob Guns.

Ontdek de Kastelse duurzame helden op de gemeentelijke sociale media of via https://www.duurzamegemeente.be/gemeente/kasterlee-2021.