Omwille van de veelvoudige schoolinbraken in de periode aug-sept 2011 werd op de Zonale Veiligheidsraad geopperd om preventieve controles uit te voeren nabij de schoolomgevingen in Heist o/d Berg gedurende de verschillende schoolvakanties.

Deze controles werden ook opgenomen in het actieplan eigendomsdelicten van 2012.

Hiermee werd reeds gestart gedurende de voorbije paasvakantie. Deze vorm van criminaliteit was één van de prioriteiten in het Zonale Veiligheidsplan 2009-2012 en zal naar alle waarschijnlijkheid een prioriteit blijven voor de komende vier jaren.

Inbraken (zowel in openbare gebouwen, woningen, handelspanden en bedrijven) zijn één van de moeilijkste fenomenen met een effectieve pakkans. De lokale politie van Heist-op-den-Berg heeft daarom de voorbije twee weken extra inspanningen geleverd om mee een oogje in het zeil te houden wat (potentiële) inbraken in de onderwijsinstellingen betreft.

De 269 preventieve controles rondom, en in de nabije omgevingen van scholen in Heist-op-den-Berg waren hiervan het gevolg. Controles op ramen, deuren, verlichting, enz. ... kregen hierbij de nodige aandacht. Aan de 269 preventieve controles werden in totaal 22 uren besteed.

Nadien werden 18 directeurs/directrices van de verschillende scholen aangeschreven met een overzicht van deze politionele bijdrage. Daarnaast voerde de lokale politie enkele gerichte acties om potentiële inbrekers op te sporen.