U bent hier

Lokale radio's halen slag thuis: verdeling van radiofrequenties geschorst

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
26.10.2018 - 15.31u
Door: Herman Gezelle

In april vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de radiofrequenties te hervormen. Daarbij vielen enkele lokale radio's uit de boot. Zes lokale radio's stapten naar de Raad van State om dat aan te klagen, en halen hun slag thuis.

"Ze zijn te weinig gehoord, en dat moet volgens de Europese richtlijn", klinkt bij de Raad.

Die vernietigt nu de beslissing van de Vlaamse regering. Volgens minister van Media Sven Gatz (Open VLD) kunnen de radio's met een vergunning voorlopig wel blijven uitzenden.

Waarover gaat het precies?

De Vlaamse regering besliste vorig jaar dat niet alle frequenties voor de radio zouden worden benut. 26 frequenties worden niet gebruikt door radiostations. "Maar die beslissing werd nooit gemotiveerd", zegt advocaat Butenaerts, die de lokale radio's verdedigde voor de Raad van State. "Niemand weet waarom die frequenties onbenut blijven."

De Raad van State heeft nu het hele zogenoemde "frequentieplan" van de Vlaamse regering geschorst.

Volgens de Raad had de regering de mogelijkheid moeten geven aan de radiozenders om te reageren op de beslissing om de 26 frequenties niet te gebruiken. Daarom wordt het plan van de regering geschrapt.

"Voorlopig kunnen de zenders met een vergunning wel gebruik blijven maken van hun zendmogelijkheid", maakt minister van Media Sven Gatz (Open VLD) hard. De minister wil nu werken aan een nieuw besluit waarin rekening wordt gehouden met de opmerkingen van de Raad. (VRTNWS)

Wordt vervolgd.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto