Wie de kaart van Vlaanderen bekijkt, ziet dat veel gemeenten na de lokale verkiezingen van zondag oranje van CD&V en geel van N-VA kleuren, met wat blauw en in mindere mate rood.Gemeten naar de percentages, is N-VA de grootste partij in Vlaanderen.

Het sterkst staat de partij in de provincie Antwerpen. In de stad zelf slaagde voorzitter Bart De Wever erin opnieuw 23 zetels in de wacht te slepen, ondanks peilingen die toch duidelijker verlies aangaven. Maar ook in de gemeenten rond Antwerpen haalt N-VA "monsterscores".

Elders is het beeld gemengd, gaf De Wever zelf aan. Zo scoort de partij waar ze met een sterke burgemeester of uitdager kan uitpakken. In Hasselt bijvoorbeeld slaagde minister van Defensie Steven Vandeput er bijvoorbeeld in vanuit de oppositie de grootste te worden en schopt hij het zelfs tot burgemeester. Maar in West-Vlaanderen is het beeld anders en doet N-VA het minder goed. Zo bleef Pol Van Den Driessche in Brugge onder de verwachtingen.

CD&V houdt zijn imago van partij die lokaal sterk staat hoog. Vicepremier Kris Peeters haalt geen goed resultaat in Antwerpen, maar de partij wilde vooral marktleider blijven qua aantal burgemeesters en coalities en zou die ambitie kunnen waarmaken. Vooral in West-Vlaanderen en Limburg doet CD&V het goed. En ze heeft in Gent uitzicht op deelname aan de meerderheid.

Groen blikt tevreden terug op deze zondag. Wouter Van Besien loodst zijn partij in Antwerpen naar de 18,1 procent, maar ook in het algemeen gaan de groenen erop vooruit, zoals af te lezen valt uit de provinciale resultaten. De partij houdt zeker één en misschien beide burgemeesterssjerpen en treedt in verschillende plaatsen toe tot de meerderheid, bijvoorbeeld in Leuven.

Bij Open Vld sprak Gwendolyn Rutten de ambitie uit om het aantal burgemeesters in de centrumsteden te verdubbelen. Ze wilde met andere woorden de sjerp behouden in Mechelen en Kortrijk en die punten mag ze afvinken.

Maar ook Oostende en Gent stonden hoog op de agenda. In Oostende is het onduidelijk of Bart Tommelein die ambitie waarmaakt. Veel hangt af van hoe de andere partijen zich de komende dagen opstellen. In Gent zet Mathias De Clercq een mooi resultaat neer en hijzelf gaf zondagavond een opvallend zelfverzekerde indruk, hoewel de zetelverdeling het licht nog niet op groen zette voor bijvoorbeeld een Zweedse coalitie met Open Vld als grootste partij.

Daarmee komen we meteen bij sp.a terecht. De partij verliest met het kartel met Groen in Gent fors terrein, maar blijft wel de grootste. In Antwerpen gaf Jinnih Beels zelf toe dat het resultaat niet was waarop de Vlaamse socialisten hadden gehoopt.

Voorzitter John Crombez vindt dat de verkiezingen "een gemengd beeld" laten zien en verwijst naar 60 gemeenten waar zijn partij erop vooruit gaat. Zo slaagde Mohamed Ridouani erin om in Leuven het afscheid van Louis Tobback goed te verteren en schopt hij het tot de eerste burgemeester van allochtone komaf in een centrumstad.

Vlaams Belang speelt terug mee. Extreemrechts haalt niet de resultaten van weleer - voor N-VA een pak van zijn kiezers opslorpte - maar haalt stemmen terug. Met het resultaat van Guy D'haeseleer in Ninove als absolute uitschieter. Daar eindigt Forza Ninove, de lijst van het Vlaams parlementslid, op een zucht van een absolute meerderheid.

Ook PVDA kijkt tevreden naar de eerste verkozenen in verschillende steden. Het gaat daarbij om provinciehoofdsteden Gent, Leuven en Hasselt, maar ook in centrumsteden Mechelen, Turnhout, Geel, Vilvoorde en Sint-Niklaas. "Daarmee zitten we op schema om in 2019 ook langs Vlaamse kant een verkozene naar het federaal parlement te sturen", zegt voorzitter Peter Mertens. (Belga)