Sidec uit Balen is door het bestuur van Voka Kempen Oost verkozen tot winnaar van de LON-award Voka Kempen Oost 2017.

Voorzitter Sam Daems maakte de opvolger van Segers Interieur bekend tijdens het nieuwjaarsdiner van het lokale ondernemersnetwerk. Sidec is hiermee het tweede bedrijf dat op vrijdag 16 juni meedingt naar de Prijs Ondernemen 2017.

De meer dan 150 aanwezigen op de Nieuwjaarsreceptie van Voka Kempen Oost, het Lokale Netwerk van Voka - Kamer van Koophandel Kempen met bedrijven uit de regio Arendonk, Balen, Dessel, Mol en Retie kregen bij Ten Huize Foets in Mol de primeur.

Sidec uit Balen is sinds midden jaren tachtig van de vorige eeuw de standaardnorm voor het kleuren en mengen van granulaten voor kunststof wand- en vloersystemen. Het bedrijf is de uitvinder van hoogwaardige, gekleurde kwarts voor gebruik in vloeren, wanden en decoratie. 'Sidec is een uit de kluitengewassen hobby van stichter Guy Donckers die uitgroeide tot een professionele kmo', zegt voorzitter Sam Daems. 'De activiteiten begonnen in de Kempen, maar intussen exporteert het bedrijf naar een vijftigtal landen verspreid over de hele wereld.

De firma is op dit moment één van de belangrijkste producenten van gekleurd grind en zand in Europa met vestigingen en vertegenwoordigingen in de Benelux, USA, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Oekraïne, Hongarije en Polen. In Zuid-Afrika wordt in licentie geproduceerd voor SIDEC.

Het bedrijf heeft – ondanks die gezonde expansiedrang - een vlakke structuur en een heel open cultuur. Kwaliteit primeert in alles wat ze doen, vandaar ook dat ze werken met een ISO9001 certificaat. Ze zijn dagelijks bezig met chemie, maar hechten toch zeer veel belang aan het milieu.

Op dit ogenblik is Sidec bezig met de transformatie van een eerder productiegerichte omgeving naar een onderneming met de focus op onderzoek en ontwikkeling. Deze transformatie zal op korte termijn goed zijn voor heel wat innovatieve producten. Om de stap te kunnen zetten, doet het bedrijf heel wat investeringen. Zo bouwen ze een nieuwe fabriekshal, die de productieoppervlakte zal verdubbelen.'

Waardering voor de medewerkers
'We zijn heel blij met deze award', vertelt zaakvoerder van Sidec Yves Jonckers. 'Het is een eer om deze erkenning te krijgen en om ons lokaal ondernemersnetwerk te mogen vertegenwoordigen. Hopelijk kunnen we in de voetsporen treden van onze voorganger Segers Interieur, dat vorig jaar uiteindelijk de Prijs Ondernemen won. Hoge verwachtingen om in te lossen, maar we gaan ons uiterste best doen.' De LON-award komt op een moment dat Sidec extra investeert in innovatie en internationale groei. 'De prijs is daarom in de eerste plaats een enorme waardering voor al onze medewerkers', zegt de zaakvoerder. 'Wij zijn een snelgroeiend bedrijf dat mensen van alle opleidingsniveaus tewerkstelt. Dat maakt dat onze medewerkers – dus ook de kortgeschoolde - zich voortdurend moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Deze prijs is dus vooral voor hen. En natuurlijk is hij ook een eerbetoon voor mijn schoonvader Guy Donckers. Want zijn harde werk is het fundament van deze onderneming.'

Vijf winnaars
De LON-awards van Voka Kempen gaan naar ondernemingen die al jarenlang onafgebroken bijdragen aan de welvaart en het welzijn van onze regio. Vaste waarden, bedrijven die op en top Kempens ondernemerschap uitstralen. 'Het zijn de LON-besturen zelf die de winnaar uit hun regio selecteren', legt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen uit. 'Het zijn dus de ondernemers zelf die in eerste instantie beslissen.

De volgende weken zullen ook de overige LON's hun winnaars bekend maken. In juni kiest onze professionele jury welk bedrijf de Prijs Ondernemen 2017 in de wacht sleept.'