U bent hier

Lore Boonen presenteert neosuites Koala Care Project in H. Hartziekenhuis

Kempen regio | Mol | Neteland
13.06.2017 - 17.11u
Door: Herman Gezelle

Het Heilig Hartziekenhuis in Mol heeft begin deze maand twee slaapkamers geopend waar prematuur geboren of zieke kindjes bij de ouders kunnen overnachten. Ze kosten meer, maar ze zijn beter voor ouder(s) en kind, meent het personeel. Lore Van de Weyer, de vrouw van Tom Boonen, is meter van het 'Koala Care Project'.

Mee door de actie van vzw Hart in Beweging in maart van dit jaar, kon dit project gefinancierd worden.

Tot voor kort konden vroeggeborenen in Mol terecht in de couveuse- of neonatologieafdeling. Sinds begin deze maand kwamen er twee 'koalakamers' bij. Het gaat om omgebouwde kamers die erg huiselijk zijn ingericht, waar een vroeggeboren kind met de nodige zorg bij de ouders kan verblijven.

"Zaken als hartslag en ademhaling worden continu mee centraal gemonitord, maar het kind kan toch op de kamer met de moeder verblijven, met de nodige privacy", zegt hoofdverpleegkundige neonatologie Katrien Vanherck.

"Dat heeft heel wat voordelen. Scandinavisch onderzoek toont aan dat baby's zo bijvoorbeeld sneller op gewicht komen en dat borstvoeding beter gaat. De ouders leren hun kind ook meteen veel beter kennen. Er is meer hechting. Ouders gaan veel minder angstig naar huis. Er is minder postnatale depressie."

Voor prematuur geboren kinderen zou de aanpak het verblijf met zo'n vijf dagen kunnen verkorten, voor extreme prematuren kan dat nog verder oplopen.

De kamers kosten een 60 euro per dag meer, al zouden sommige verzekeringen bijspringen. Het ziekenhuis wil later meer van dergelijke kamers openen en hoopt dat ook andere ziekenhuizen de aanpak volgens het principe van 'family centered care' volgen.

Lore Van de Weyer, de vrouw van voormalig wielrenner Tom Boonen, kwam de zogenoemde 'neosuites' dinsdag als moeder van twee vroeggeboren kinderen mee voorstellen. (pp) (belga)

Later meer / foto's archief NNieuws en Photo News.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto