Goed nieuws voor honden en hun baasjes, want de gemeente krijgt 2 losloopbossen. Er komt zowel een losloopbos in het Pidpabos als in het Philipsbos. Dat kondigt Marianne Verhaert (GiB), burgemeester van Grobbendonk aan.

Op de openbare weg is het in Grobbendonk verboden om een hond zonder leiband te laten lopen. Ook in het bos moeten honden aan de leiband om broedende vogels en andere dieren te beschermen tegen rondsnuffelende honden.

Vooral voor mensen die een kleine tuin hebben of op een appartement wonen, is het vaak moeilijk om de hond eens vrij te laten lopen. Dat wordt nu anders! Het eerste hondenlosloopbos is klaar voor gebruik.

"En dat is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de gemeente Grobbendonk, Pidpa en het Agentschap Natuur en Bos", aldus burgemeester Marianne Verhaert.

"De oprichting van een hondenlosloopbos was één van de vele frisse ideeën die werd opgenomen in het bestuursakkoord. Iedereen is nu tevreden: de honden die vrij kunnen rondlopen, de baasjes met hun gelukkige honden en de planten en dieren in het bos die niet meer door snuffelende of lopende honden worden opgeschrikt."

Deze eerste hondenlosloopzone bevindt zich in het Pidpa-bos. Pidpa, het integraal waterbedrijf, heeft deze gronden in haar bezit om zo het gebied, waaruit zij drinkwater wint, te beschermen.

"Reeds vroeger hadden wij deze prachtige bossen opengesteld voor jong en oud", aldus Eddy Troosters, CEO van Pidpa. "Nu voegen we er een extra dimensie aan toe: nu hebben ook honden hier hun eigen plekje en geven we zo rust aan de dieren in het bos."

"Een bos waar de viervoeters zich mogen uitleven is toch uniek. Het wordt een beleving voor hond én baasje.", benadrukt schepen van milieu, Johan Verhaegen, tevreden.

"De hondenlosloopzone is een speciaal afgebakende zone in het bos waar je hond vrij kan ronddartelen, onder toezicht van zijn of haar baasje natuurlijk.

De zone is -in afstemming met de boswachter- omheind met een draad en voorzien van houten klaphekken zodat honden niet kunnen ontsnappen. Er worden hondenpoeppalen of drollendroppers voorzien", vult schepen van dierenwelzijn Eric Van Meensel verder aan.

Vanaf morgen is de hondenlosloopzone toegankelijk voor alle viervoeters en hun baasjes. De gemeente vraagt om de sociale afstandsregels na te leven en roept de gebruikers van de hondenweide op zich te gedragen als een 'goede huisvader' en als een 'goed hondenbaasje'.

De uitwerpselen dien je uiteraard zelf op te rapen en te deponeren in de hondenpoeppaal. Aan iedereen die met de wagen zou komen vraagt de gemeente om reglementair te parkeren in de berm en niet op private parkings of opritten.