Van 23 juni tot 6 juli zal dokter Luc Beaucourt opnieuw naar Myanmar trekken dit keer niet voor een medische missie. Door de democratisering van het land is het nodig om nieuwe afspraken te maken met de regering voor toekomstige interventies.

Luc Beaucout : 'Ik spreek  zowel over de medische, economische als op het vlak van landbouw.  Onder internationale druk is Myanmar de laatste tijd aan het hervormen. Er zijn verkiezingen geweest en het land heeft een burgerregering die toenadering zoekt tot de buitenwereld, het uitgelezen moment om de opvolging en de goede werking van V-med in Myanmar te verzekeren.

De hulp die het team aan Myanmar biedt is drieledig. Op medisch gebied hebben zij in maart nog 50 kinderen met een gespleten lip kunnen opereren. Op het vlak van landbouw beginnen ze met een nieuw proefproject. Normaal gezien hebben ze maar één oogst rijst per jaar. Met de introductie van hybriderijst willen we dit verbeteren. Hiervoor ga ik er ook afspraken maken om de bevolking aan te leren hoe ze deze rijst moeten aanplanten en verder telen. Natuurlijk mag men de economische hulpverlening ook niet onderschatten. Op 10 juni zal V-med een benefietavond  voor Myanmar organiseren.'

Tekst: Anita Campforts -  foto: Eric Fels / Nnieuws